Vredesweek afgesloten met loslaten duiven

1 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

De viering gaat uit van de Raad van Kerken Maarn/Maarsbergen. Ds Toos Wolters is nauw betrokken bij de voorbereiding en begeleiding van de week. ,,Het enthousiasme van kinderen werkt aanstekelijk, zij zijn onbevangen en hoopvol, daar waar volwassenen veel bezwaren en moeilijkheden zien. Dat maakt het leuk om een dergelijk thema samen met de scholen voor te bereiden. Het belang van werken aan vrede begint ook jong. Op school in het klein, kijk naar het omgaan van de kinderen met elkaar.”

MAARN - In samenwerking met de kerken is ook in Maarn aandacht besteed aan de viering van de Vredesweek, met het thema ‘Naar een nieuw klimaat van vrede’. Voor oecumenische basisschool De Ladder is het traditie om op vrijdag in het bijzijn van alle leerlingen en ouders duiven los te laten, altijd weer een spannend moment. Dit jaar is door enkele leerlingen van groep 8 ook gesproken over ‘Naar een nieuw klimaat van vrede’ met voorbijgangers op het 5-Meiplein.

door Monique José Timmermans

Aangezien de activiteiten uitgaan van de Raad van Kerken en De Ladder de enige lokale school is die werkt vanuit een Christelijke grondslag is de samenwerking met deze school een logische stap. ,,Bijzonder aan De Ladder is dat daar het protestante en katholieke geloof zonder problemen samengaan. Landelijk is het niet vanzelfsprekend dat een dergelijke basis zo lang en goed stand houdt”, voegt ds Wolters nog toe.

Het in de landelijke pers verschenen onderzoeksresultaat: ‘Mensen onder de 20 geloven nog in vrede, daarboven niet meer.’ is een van de stellingen waarmee de groep 8-leerlingen de passanten op het 5-Meiplein geconfronteren. Ook is gevraagd of er in Maarn een ‘klimaat van vrede’ heerst. De antwoorden zijn niet in statistieken verwerkt, de leerlingen hebben wel gemeld dat op de laatste vraag het grootste gedeelte van de belangstellenden positief geantwoord heeft.

Tijdens een ontspannen bijeenkomst op het schoolplein is nog kort teruggekeken op de vredesweek. Muziek en een gebed waarin ds. Toos Wolters voorging, gingen vooraf aan het hoogtepunt: het loslaten van de vredesduiven door de oudste en jongste leerling van de school. ,,We zijn altijd blij als dit weer lukt voor half één”, sluit directeur Loek Klootwijk de week af.

advertentie
advertentie