Kwaliteit bij foto’s Fotokring

6 augustus 2009 om 00:00 Nieuws

Ted Kuijpers, penningmeester, Rien van Dam-Baggen, secretaris en Susan Verkuil vertellen meer over hun ervaringen.

Cursus verdiept inzicht in fotograferen MAARN - Twaalf leden van de Fotokring Heuvelrug uit Maarn hebben een verdiepingscursus - mentoraat - gevolgd bij de Fotobond (BNAFV). Het resultaat van de twaalf thema-opdrachten is tot en met 28 augustus te zien in De Twee Marken. Aansluitend aan deze expositie viert de Fotokring Heuvelrug haar vijfjarig bestaan met het tonen van werk van alle leden van de club, eveneens in De Twee Marken.

door Monique José Timmermans

,,Een mentoraat van de Fotobond is bedoeld om je zelf meer te verdiepen in de fotografie, maar ook om de totale club verder vooruit te helpen. Individueel voegt het lidmaatschap van een fotoclub al toe dat je ervaringen deelt (Verkuil), elkaar stimuleert (Van Dam) en je creatiever wordt (Kuijper).”

De leden die hebben deelgenomen aan de verdiepingscursus hebben in overleg met mentor Gijs van Gent hun thema bepaald aan de hand van eerder gemaakte foto’s. Voor Susan Verkuil ‘verwording’, een thema waarmee ze uitstekend uit de voeten kon. ,,Eerst ben ik begonnen met een tomaat die ik buiten liet rotten, dat werd niets. De geëxposeerde foto’s zijn gemaakt van blaadjes en een verweerde papaverbol. Door net zo lang te spelen met scherpte is het bijzondere beeld ontstaan.”

De serie van Susan Verkuil heeft alom lovende kritieken gekregen. Dit creatieve werk staat ver af van de reportagefoto’s die ze als verslaggever van Dorp en Streekt TV maakt. ,,Maar juist die tegenstelling is zo leuk.”

Met de opdracht ‘details in moderne architectuur’ is Ted Kuijpers op pad gegaan. Bijgaande foto van de hogeschool Utrecht is een voorbeeld. ,,De andere foto’s zijn conform de opdracht van een nog kleiner detail genomen, het gebouw wordt dan onherkenbaar. Een moeilijke opdracht die in de praktijk tegenviel. Het is fantastisch dat ik me op deze manier heb kunnen verdiepen, maar ik vind het veel gefröbel, het staat voor mij uiteindelijk te ver af van fotografie. De volgende keer kies ik een ander onderwerp.”

Een vergelijkbare ervaring heeft Rien van Dam met haar onderwerp ‘roest’. ,,Ik heb na een denkfase gefotografeerd bij een oudere mevrouw hier in Maarn die allemaal oude landbouwwerktuigen heeft staan.”

Dat denken is iets wat alledrie beamen. ,,Het onderwerp moet groeien in je hoofd, het rijpingsproces naar de volgende stap. Dat hebben we zeker geleerd, tijd steken in de opdracht. De zes tot acht weken tussen de vijf bijeenkomsten met de mentor echt gebruiken. Van die besprekingen zelf leerde je ook veel, met name anders naar onderwerpen kijken.” Wat ze verder hebben meegenomen van de mentor is keuzes te maken en geen ‘allesvreters’ te blijven.

Met de komst van de digitale fotografie is er in de werkwijze wel wat veranderd. ,,Maar uitgangspunt blijft dat we niet meer aan een foto veranderen dan je vroeger in de doka ook zou kunnen doen. Ik heb me wel weer aangewend om wat ‘ruimer’ te fotograferen en dan later op de computer de uitsnede te maken. In die zin zullen onze vakantiefoto er ook net iets anders uitzien. Je leert een ander beeld te creëren dan de anzichtkaart. Of een ander perspectief te kiezen voor de gezinsfoto’s met een goede achtergrond.”

Als tips voor ‘thuis’ geven de drie Fotokringleden het volgende mee: ,,Zie je wat leuks, maak gewoon de foto. Kijk dan nog eens goed wat je zo leuk vond aan het plaatje en maak de foto nog een keer. Let op het perspectief. Neem een kind op ooghoogte of lager. Loop om je onderwerp heen, zoek de beste compositie. En als laatste kies thuis de beste foto. Pas op je computer kun je dat echt beoordelen, het zal niet de eerste keer zijn dat de verkeerde foto gewist wordt op basis van het kleine LCD-beeld op de camera.

Informatie Fotokring Heuvelrug:

Rien van Dam-Baggen, secretaris, telefoon: 0343-442060,

e-mail: secr.fkh@planet.nl.

advertentie
advertentie