‘Te waardevol voor nieuwbouw’

2 juli 2009 om 00:00 Nieuws

Van Oirschot wist niet wat hij las toen de discussieversie van de Structuurvisie vorig jaar gepresenteerd werd. Grootschalige woningbouw in Maarsbergen, 3000 woningen, op en achter zijn perceel. ,,We schrokken ons dood. Voordat wij hier in 2007 kwamen wonen hebben we ons uitgebreid verdiept in het gebied. Wij zijn echte natuurmensen en willen weten waar we wonen. Zo loopt door onze tuin de beek de Heygraaf waar inmiddels weer water in staat en hebben we 1,5 hectare aan bos met een grote diversiteit aan inheemse boomsoorten. Onze grond ligt op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei. Het hoogteverschil is goed zichtbaar aan steilrand die de grens vormt tussen de twee gebieden.”

Hans van Oirschot fel tegen bouw in Maarsbergen-Noord MAARSBERGEN - Van droog naar nat, van hoog naar laag, van bos naar open landschap en van voedselarm naar voedselrijk. Hans van Oirschot en zijn vrouw Brigitte wonen op een uniek plekje, in het overgangsgebied tussen de Heuvelrug en de Gelderse Vallei, aan de rand van Maarsbergen. Als de plannen in het ontwerp van de Structuurvisie werkelijkheid worden, komt hier over een aantal jaren een nieuwbouwijk. ,,Dat kan niet gebeuren. Dit is een uniek gebied met grote natuurlijke waarden”, aldus Van Oirschot.

door Paul Nolens

De Structuurvisie is inmiddels aangepast. In de huidige versie is het aantal woningen dat gebouwd moet worden in Maarsbergen teruggebracht naar 450, waarvan er 350 op de gradiënt in Maarsbergen Noord moeten verrijzen. Volgens Van Oirschot is dit onacceptabel. ,,In 1991 is de EHS gevormd, de Ecologische Hoofd Structuur. Het gebied achter ons huis is een EVZ (Ecologische Verbinding Zone) en zoekgebied nieuwe natuur, wellicht in de toekomst een EHS. Dat alleen al is reden genoeg om het niet eens te overwegen om hier woningbouw te plegen. Toch gaat de gemeente dwars tegen alle overheden in. De provincie zegt bijvoorbeeld dat er in Maarsbergen tot ten minste 2015 geen nieuwe huizen gebouwd mogen worden.”

Van Oirschot loopt over zijn land en praat honderduit over het bijzondere gebied. Iedere keer als het woord ‘structuurvisie’ valt, komt de strijdlust naar boven. ,,Het raakt ons diep. We maken ons grote zorgen. Ik denk hier zeker niet alleen in mijn eigen belang. Het gaat mij om de volgende generaties. Onze voorouders hebben dit gebied altijd beschermd omdat het bijzonder waardevol is, dat moeten wij ook doen. Wij zijn hier maar een korte tijd, dit gebied moet behouden worden voor generaties na ons. Wethouders Pamboer en Waltmann lijken dat niet te beseffen.” Wat Van Oirschot in hoge mate verbaast, is dat de bestuurders die deze visie hebben opgesteld niets weten van het gebied. ,,Er is nooit geïnventariseerd om wat voor gebied het hier gaat. Niemand heeft het gebied bekeken en de mensen die hier wonen gehoord. Ik kan er met mijn verstand niet bij.”

Inmiddels zijn de wethouders Pamboer en Waltmann al een kijkje komen nemen bij Van Oirschot. Ook heeft een aantal raadsleden het gebied bekeken. Van Oirschot: ,,Er zijn zes groeperingen in Maarsbergen die tegen deze plannen zijn. Daar moet toch naar geluisterd worden?”

advertentie
advertentie