Nieuws, cursussen en bijeenkomsten

18 juni 2009 om 00:00 Nieuws

Nieuws

Leersum: informatiepunt welzijn, zorg en wonen. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) wil er voor zorgen, dat mensen zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven blijven voeren. Waar nodig helpt de overheid. Burgers hebben belang bij deskundige, onafhankelijke en objectieve informatie over de voorzieningen die er zijn en de mogelijkheden daarvan gebruik te maken. Om de informatie zo goed mogelijk te organiseren, zijn in de vijf dorpskernen van onze gemeente informatiepunten gekomen. Een van deze informatiepunten is in Leersum. Na de taakverandering en de naamswijziging kan nu iedereen hier terecht met vragen op het gebied van welzijn, zorg, wonen en financiën. Ook op het gebied van mantelzorg en vrijwilligerswerk wordt informatie, hulp en advies gegeven. Concreet kan het dan gaan om vragen over vervoer, personenalarmering, thuiszorg, hulpmiddelen, huishoudelijke klussen en aanvragen Persoonsgebonden Budget (PGB). De medewerksters zijn nog steeds die van het eerste uur: Manna Plaisier en Elly Wischmann. Als cliënten niet naar het kantoor in kunnen komen, is het mogelijk om een afspraak te maken voor een huisbezoek.

Het meldpunt is gevestigd in ‘de Binder’, Hoflaan 33, Leersum , telefoon: 456814. U kunt hier met al uw vragen terecht op woensdag en vrijdag van 9.00 – 12.00 uur (van 26 juni tm. 21 augustus alleen op vrijdag).

Tot slot een overzicht van de meldpunten in de andere dorpskernen, waar u met soortgelijke vragen terecht kunt:

Driebergen: Vijverlaan 10, 523009, maandag – donderdag 9.00 – 12.00. Doorn: Kerkplein 10, 430039, maandag en donderdag 9.00 – 12.00 uur. Maarn: Tropmpstaete 48, maandag, 9.00 – 12.00. Amerongen: Burg. Jhr. H. v.d. Boschstraat 44, dinsdag en donderdag 9.00 – 12.00.

Cursussen

u Zomercursus filosofie: Het Filosofische Dier en zijn Spiegelbeeld.

Al zolang er mensen bestaan zijn er mensbeelden. In alle soorten en maten. Zo is er het idee van de mens als geschapen naar het beeld van God en als de kroon der schepping. Dat is moeilijk meer vol te houden, lijkt me. Dan voel ik meer voor de typering van de mens als een wezen dat kan lachen en huilen. Of beter nog, als een wezen dat kan spelen. Die laatste kwaliteit deelt de mens met dieren. Sommige filosofen gaat dat niet ver genoeg. Ze typeren de mens als een roofdier. Dat er iets dierlijks in de mens zit is duidelijk. Aristoteles omschreef de mens als een redelijk dier. Anderen hebben het zelfs over een ‘filosofisch dier’. Dat filosofische zit kennelijk niet in ieder dier. Maar blijkbaar zit er wel iets dierlijks, iets irrationeels in ieder mens. Dat maakt de mens tot het enige dier met een zelfbeeld. Dat beeld bepaalt hoe mensen zich gedragen. Het dan ook geen kwaad daarbij stil te staan. In deze korte zomercursus nemen we de mens en zijn pogingen zich, in zijn zelfbeeld, te onderscheiden van het dier onder de loep. (Tegen een geringe vergoeding is na elke bijeenkomst een uitgebreide samenvatting beschikbaar.)

Locatie: Gebouw De Vijver, Driebergen. Donderdag 2, 9 en 16 juli 2009, van 10.00 - 12.00 uur, prijs € 35,-. Inschrijven bij het Inschrijfbureau, geopend ma-vrij van 9.00-11.00 uur. Tel. 0343 523011

u Zomerschool. De Zomerschool 2009 start dit jaar op 6 juli met een lezing door dr. Maarten van Rossem -emeritus hoogleraar Nederlandse Geschiedenis na 1945 in internationale context, aan de Universiteit Utrecht- over ‘Een half jaar president Obama’. Het enthousiasme in de Verenigde Staten en ook daarbuiten bij de verkiezing van Barack Obama tot president was groot. Inmiddels is hij vlot en fris van start gegaan. Als begin juli dit cursusonderwerp wordt behandeld, zal de stand van zaken door de spreker, die uitstekend thuis is in Amerika, worden belicht. Tijd: 13.30-15.30 uur. Kosten:€ 22,50. Plaats: Cultuurhuis Pléiade, Kerkplein 2, Doorn.

Om de lezingen van de Zomerschool bij te kunnen wonen, is inschrijving noodzakelijk. Dit kan via de website www.swd-driebergen.nl of bij het inschrijfbureau in gebouw De Vijver. De brochure kunt u opvragen bij Welnúh Driebergen, 0343-523011 (ma–vrij 9.00–11.00 uur), of raadplegen op www.swd-driebergen.nl.

BoodschappenPlusBus

u Driebergen. Met de BoodschappenPlusBus van de stichting Welnúh worden uitstapjes georganiseerd voor kleine groepjes senioren, met begeleiding. Wilt u mee of eerst meer weten? Bel van maandag tot en met vrijdag van 09.00-12.00 uur (0343) – 523009. U dient minimaal 2 dagen van tevoren te reserveren.

u Rondvaart amersfoort op woensdag 24 juni. Wilt u Amersfoort eens vanuit het water bekijken, ga dan mee met onze rondvaarttocht door de Amersfoortse grachten. U krijgt uitleg bij de vele oude gebouwen die u ziet, en krijgt zo een mooi beeld van de geschiedenis van de stad. U wordt opgehaald tussen 9.15 en 10.00 uur en teruggebracht rond 14.00 uur. Kosten: € 12,- per persoon (inclusief entree boot)

u Vissersstadje elburg en de tuinen van dr.vogel, op vrijdag 26 juni. Elburg is een gezellig vissersstadje dat vroeger aan de Zuiderzee lag en een geheel eigen geschiedenis heeft. Het lijkt op Spakenburg, maar is toch net weer iets anders. Er hangt een tijdloze sfeer in het stadje, dus geniet van de haven met de vele vissersbootjes, de sfeervolle winkeltjes en traditionele Hollandse huisjes. Na de lunch bezoeken we de kruidentuin van dr.Vogel. Hier worden de geneeskrachtige planten op ecologische wijze gekweekt.U wordt gehaald tussen 9.15 en 10.15 uur en rond 16.00 uur bent u weer thuis, kosten €15,-

Vacaturebank

Het Steunpunt vrijwilligerswerk van Welnúh onderhoudt een vrijwilligers vacaturebank. Deze geeft een overzicht van al het vrijwilligerswerk dat er te doen is in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers kunnen er gratis een vacature op zichtbaar maken. Mensen die vrijwilligerswerk willen gaan doen kunnen d.m.v. de vacaturebank kijken welk type vrijwilligerswerk hun het meeste aanspreekt. De vacaturebank is te vinden op www.swuh.nl onder het kopje Steunpunt Vrijwilligerswerk.

Jongeren

Het team van jongerenwerkers van Welnúh wordt uitgebreid met een nieuwe kracht: Lars van den Stigtenhorst. Lars zal vooral gaan werken in Driebergen.

Colofon

Welnúh Doorn, Driebergen, Leersum, Amerongen, Maarn, Maarsbergen en Overberg

Hoofdkantoor: Cultuurhuis Pleiade, Kerkplein 10, 3941 HV Doorn

Postadres: Postbus 10, 3940 AA Doorn

Telefoonnummer 0343 523000

Website: www.welnuh.nl

E-mail: info@welnuh.nl

advertentie
advertentie