Cultuurhuis moet altijd bruisen

28 mei 2009 om 00:00 Nieuws

,,’s Avonds bruist het daar. Dat missen we overdag. De exploitant acht het niet rendabel om ook een dagprogramma in te voeren. Helaas stopt de exploitant er mee omdat wij in ons cultuurhuizenbeleid hebben vastgelegd dat er ook overdag activiteit moet zijn in een cultuurhuis”, aldus Van Oostrum.

Geen haast bij zoektocht opvolger De Binder HEUVELRUG - ,,Een cultuurhuis moet een bruisend middelpunt van het dorp zijn. Overdag en ‘s avonds.” Volgens wethouder Elisabeth van Oostrum is dit de oorzaak van de breuk met de exploitant van de Leersumse Binder.

door Paul Nolens

De Pléiade in Doorn en De Binder in Leersum zijn op dit moment de enige cultuurhuizen binnen de gemeente. De andere dorpen blijven niet achter. De komende jaren wordt in Maarsbergen , Driebergen en in Amerongen een cultuurhuis gerealiseerd. Ook de dorpshuizen in Overberg en Maarn zullen in de toekomst, een kwaliteitsslag maken.

Het belangrijkste in de notitie Cultuurhuizenbeleid is volgens Van Oostrum dat de gemeente een sturende rol speelt bij de verschillende cultuurhuizen. ,,Wij willen niet alles bepalen binnen de cultuurhuizen. Het belangrijkste is dat de participanten goed samenwerken. Als gemeente zullen we hen natuurlijk wel op gang helpen en inspringen bij problemen.”

Termen als ‘ontmoetingsplek’, ‘hart van het dorp’ en ‘sociale cohesie’ zijn belangrijk in het cultuurhuizenbeleid. Toch is het niet eenvoudig om binnen een gemeente met zoveel culturele verscheidenheid een eenduidig cultuurhuizenbeleid te maken. Van Oostrum legt uit hoe dat volgens haar toch gelukt is. ,,Ieder dorp heeft zijn eigen tradities. Leersum staat bijvoorbeeld bekend om het bloemencorso en de playbackshow. In Doorn is dat weer heel anders. Daarom willen we in ieder dorp een eigen cultuurhuis. Dat wil echter niet zeggen dat er geen mensen uit Doorn in De Binder komen.” In de toekomst wil de gemeente graag zien dat de verschillende cultuurhuizen met elkaar in contact komen en blijven. De wethouder: ,,Het lijkt mij raadzaam dat er op het gebied van de programmering overleg is tussen de cultuurhuizen. Het moet niet zo zijn dat ze elkaar gaan beconcurreren. Er moet een soort platform komen waarin vertegenwoordigers van de cultuurhuizen zitting in nemen.”

De Binder moet op zoek naar een nieuwe exploitant. Van Oostrum verwacht dat er eerst een tijdelijke oplossing. Over de oplossing voor de lange termijn wil Van Oostrum wat langer nadenken. Bovendien komt er voor de zomer een stichting in oprichting voor het sport- en cultuurcentrum in Leersum. Wellicht kan die stichting ook een rol spelen in de zoektocht naar een definitieve exploitant.

advertentie
advertentie