Ruim 20 jaar inzet voor goede zaak

14 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Haar bijdrage aan het diaconale werk bij de Johanneskerk, een decennium helpen bij het asielzoekerscentrum, de weeksluiting op de Schermerij of haar 22 jaar bij de Wereldwinkel. Een greep uit het werk waar de Leersumse zich belangeloos voor inzet(te).

Gedecoreerde Truus Bretveld blijft bescheiden LEERSUM - Volkomen overdonderd en overweldigd mocht Truus Bretveld onlangs een lintje in ontvangst nemen. Ze is nu lid in de orde van Oranje Nassau. Haar tomeloze inzet als vrijwilliger was aanleiding voor de Koninklijke onderscheiding. ,,Het overkomt je, daar doe je het niet voor”, aldus de bescheiden Bretveld.

door Paul Nolens

Reden genoeg om Truus Bretveld een lintje te geven. Maar over de onderscheiding wil de Leersumse eigenlijk niet te veel praten. Van schijnwerpers houdt ze niet. Haar werk bij de Wereldwinkel, daar wil ze het graag over hebben. Al 22 jaar zet ze zich op die manier in voor ontwikkelingslanden. ,,Eerst stonden we alleen op de weekmarkt. Nu hebben we sinds 2002 een winkel aan de Rijksstraatweg, dat heeft het werk nog leuker gemaakt”, aldus Bretveld.

Over haar beweegredenen om zich juist voor de Wereldwinkel in te zetten is ze duidelijk: ,,Ik wilde een directe bijdrage leveren aan ontwikkelingshulp. Ik kan ook geld geven maar ik heb ervoor gekozen om in de winkel te werken. Ik zag dat mensen het over de hele wereld slecht hadden en nog steeds hebben. Ik heb vanuit mijn geloof meegekregen dat je aandacht moet schenken aan naasten. Met dit werk zet ik me in voor betere leefomstandigheden voor jong en oud.” Voor Bretveld is het vanzelfsprekend wat ze doet. ,,Ik heb altijd gewerkt in de gezondheidszorg. Aandacht schenken aan mensen zit in me. Dit werk is daar een verlengde van.”

Ongeveer één dag per week is de Leersumse druk voor de Wereldwinkel, waarvan een halve dag achter de toonbank. De andere halve dag houdt ze zich bezig met het op peil houden van het assortiment ‘Fair Trade’ producten. ,,Het zijn, zoals de naam al aangeeft, eerlijke producten. Dus bijvoorbeeld zonder kinderarbeid tot stand gekomen, dat is een belangrijke pijler van de Wereldwinkel. Tegenwoordig zijn producten ook op het milieuvriendelijke gericht, dat is meer iets van de laatste jaren, maar zeker iets waar ik achter sta. Zo hebben we sinds een aantal maanden een schoonheidslijn, helemaal milieubewust”, zo zegt Bretveld.

Ook bij de Wereldwinkel merken de medewerkers dat het moeilijk is vrijwilligers te vinden. ,,Mensen hebben allemaal een baan, daardoor is het moeilijker geworden om vrijwilligers te bereiken. Ik ben zelf met de VUT, dat geeft me extra tijd om me als vrijwilliger in te zetten”, vertelt ze opgewekt.

Bretveld vervolgt: ,,We hebben nu zo’n 20 tot 22 mensen. Maar we kunnen er zeker nog meer gebruiken. Ik zou het erg leuk vinden als er meer jongeren komen werken. We hebben sinds kort ook een plek voor maatschappelijke stages van scholieren. We merken dat er daardoor meer jeugd binnenkomt. Het kost allemaal wat extra werk maar het is belangrijk dat jongeren ook kennismaken met de Wereldwinkel.”

advertentie
advertentie