Volgend seizoen weer concertreeks met KCO

14 mei 2009 om 00:00 Nieuws

Hazewinkel: ,,Na teruglopende bezoekersaantallen in de afgelopen jaren, was er in seizoen 2007-2008 zo’n teruggang dat het bestuur ingrijpen noodzakelijk achtte. We kwamen tot de conclusie dat het uitnodigen van het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) - uitgeroepen tot het beste orkest in de wereld - tot meer bezoekers zou kunnen leiden. Dit resulteerde in een overeenkomst tussen het KCO en Muziek in de Maartenskerk om een jaar lang de kamermuziekconcerten van het KCO zoals die in de Kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam worden gespeeld, ook in de Maartenskerk in Doorn uit te voeren.”

DOORN - De weg die het bestuur van Muziek in de Maartenskerk is ingeslagen door een samenwerking met het Koninklijk Concertgebouw Orkest (KCO) voor de kamerconcerten ‘Muziek in de Maartenskerk’ aan te gaan, lijkt de juiste te zijn. ,,Het aantal bezoekers bij de concerten ligt weer op het niveau - circa 300 - zoals dat in het verleden gebruikelijk was”, aldus voorzitter Wubbo Hazewinkel.

door Monique José Timmermans

De samenwerking bleek een schot in de roos. Het aantal bezoekers bij de concerten in Doorn ligt weer op het niveau zoals dat in het verleden gebruikelijk was. De musici en directie van het KCO zijn ook positief, hetgeen heeft geleid tot het voorstel de samenwerking een meer blijvend karakter te geven.

Inmiddels is het programma voor zes kamermuziekconcerten in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en de Maartenskerk in het komende seizoen vastgesteld. Ze worden verzorgd door in totaal 40 verschillende leden van het KCO, in enkele gevallen met een gastspeler.

Financiën

Het artistieke succes van de samenwerking staat echter in contrast met de financiën. ,,Het lopende seizoen zal een fors negatief resultaat laten zien, omdat de beleidswijziging een flinke investering heeft gevergd. Door het groeiend aantal bezoekers en de doorgevoerde prijsverhogingen, tracht het bestuur de opbrengsten te vergroten.

De entreeprijzen worden op ongeveer hetzelfde niveau gebracht als voor deze concerten in het Concertgebouw/ Omdat de bezoekers geen reiskosten behoeven te maken, denken wij dat dit acceptabel zal zijn.”

uwww.muziek-maartenskerk.nl.

advertentie
advertentie