Kleuters luisteren ademloos naar Dermatons

23 april 2009 om 00:00 Nieuws

Allereest tekenden drie kleuters een Possebok. Dermatons: ,,Ja die kunnen grote mensen niet tekenen, alleen kinderen weten hoe Possebokken eruit zien.” Toen pakte de illustratrice haar boek ‘Ga je mee?’ om samen met de kleuters te lezen. Een verhaal waarin een jongetje op weg naar de groenteboer een groot avontuur beleeft. Feitelijk in de achtertuin, in fantasie langs piraten en haaien, door het bos met de reus en langs de grot van de beer. ,,Die enge beer heb ik niet getekend in het boek, maar ik kan wel laten zien hoe hij er uit ziet.” En vliegensvlug ging haar pen over het papier ,,Oh en ah.”, van de kinderen. Later bleek het beertje wel getekend in het boek, als teddybeer verstopt in de tuin.

MAARN - De kleuters van basisschool De Ladder hebben Charlotte Dermatons in de klas ontvangen. De schrijfster, maar vooral illustratrice nam de kleuters al tekenend mee op ontdekkingsreis door diverse verhalen. Verhalen waarin de kleuters een actieve rol speelden met geluiden en ook tekeningen die ze samen met Dermatons maakten. Ruim anderhalf uur hingen ze aan haar de lippen.

door Monique José Timmermans

Al tekenend op een meterslang papier ontstond het volgende verhaal, dat uiteindelijk uitmondde in het sprookje Roodkapje uitgebeeld met vingerpoppetjes.

Het werk van Dermatons is realistisch, precies en rijk aan details. Recensenten noemen het vakbekwaam, zorgvuldig en sfeerrijk. Naast prentenboeken voor kleuters (waarvan diverse bekroond) maakte Dermatons illustraties voor boeken voor kinderen van 4-12 jaar, voor de website www.leesfeest.nl, jeugdtijdschriften, informatieve boeken en schoolmethodes.

Charlotte Dermatons is wekelijks te gast op een school. ,,Ze zouden nog wel meer willen, maar dan kom ik niet meer aan tekenen toe. Aangezien de prentenboeken zijn bekroond, kom ik nu meestal in de groepen 1 en 2, vroeger in de groepen 1 tot en met 8. De reacties van de kinderen zijn leuk en inspireren weer. Mijn eigen dochter is inmiddels 18, dus ik ben zelf uit de kleine kinderen.”

Juf Hannie: ,,De kinderen waren één en al oor en vergaten dat ze nog niet hadden gegeten, gedronken en buiten gespeeld. Charlotte was enorm enthousiast en inspirerend, de kinderen gingen ‘s middags gelijk verder met tekenen en kleuren.”

advertentie
advertentie