Middeleeuws Doorn onder Kerkplein

23 april 2009 om 00:00 Nieuws

Tijdens de werkzaamheden voor de herinrichting van het plein hadden archeologen in maart al eerder skeletten opgegraven. Dit wees erop dat het oorspronkelijke kerkhof rond de Maartenskerk destijds niet in zijn geheel was geruimd. De vraag was echter of er onder de aangetroffen begravingen nog oudere, middeleeuwse lagen behouden waren gebleven. Daarom werd in opdracht van de gemeente een grotere opgravingsvlak aangelegd. Duidelijk moest worden of er nog sporen van het oudste Doorn en zijn eerste kerk te verwachten waren, of dat deze waren uitgewist door het eeuwenlange gebruik van deze plaats als kerkhof.

DOORN - In de tweede week van april heeft op het Kerkplein in Doorn een kleine opgraving plaatsgevonden. Het ging om een waardestellend onderzoek. Het doel was opheldering te krijgen over de aanwezigheid van archeologische resten bij de Maartenskerk, de datering en de wetenschappelijke waarde. De oudste delen van de huidige kerk dateren uit circa 1180. In schriftelijke bronnen uit de tijd van Karel de Grote wordt vermeld dat in Doorn, genoemd als ‘villa Thorhem’, al in de 9e eeuw een kerk stond. In dat geval is er sprake van een van de oudste kerken van het Sticht en zelfs van Nederland.

Doorslaggevende vondst

Na enkele dagen, waarin vooral resten van half en heel geruimde graven werden gevonden, stuitten de archeologen op een onaangetaste archeologische laag. Doorslaggevend was de vondst van enkele scherven uit de 9e t/m 12e eeuw. Deze vormen een belangrijke aanwijzing dat in de ondergrond van het Kerkplein resten van vroegmiddeleeuws Doorn bewaard kunnen zijn gebleven. Waaronder misschien zelfs de in de bronnen genoemde kerk uit de tijd van Karel de Grote.

Duidelijk is nu dat het om een waardevol archeologisch terrein gaat. De opgravingsput is inmiddels weer dicht waarmee dit archeologische ‘bodemarchief’ wordt geconserveerd en veiliggesteld voor de toekomst. Op aanwijzing van de gemeentelijk archeoloog laten de uitvoerders van de herinrichtingswerkzaamheden de waardevolle archeologische lagen zorgvuldig intact tijdens hun verdere werkzaamheden. Gemeente en kerkbestuur hebben inmiddels besloten dat de inmiddels zeventig skeletten uit de bovengrond na wetenschappelijke bestudering zorgvuldig worden herbegraven.

advertentie
advertentie