Twist over opgelegde bouwstop

16 april 2009 om 00:00 Nieuws

Grepu is sinds januari gestart met de bouw van twee panden op het perceel aan de Utrechtsestraatweg. . Volgens de gemeente is het gebouw dat het meest aan de straatzijde ligt, een appartementencomplex in wording. Aan de indeling van het gebouw zou te zien zijn dat er uiteindelijk zes verschillende units worden opgeleverd Dat is in strijd met het bestemmingsplan, omdat die alleen de bouw van een eengezinswoning op die plek toelaat.

Onduidelijkheid bestemming nieuwbouw AMERONGEN – Heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug terecht de nieuwbouw aan de Utrechtsestraatweg in Amerongen stilgelegd? Die vraag legde ontwikkelaar Grepu Vastgoed vorige week voor aan de Utrechtse bestuursrechter.

Volgens de ontwikkelaar Grepu wordt er een eengezinswoning gebouwd. Gezien de omvang van het gebouw wordt het echter geen standaardwoning, maar een woning voor een alternatieve woonvorm. Wel is het de bedoeling dat het gebouw als een geheel wordt verkocht, stelde advocaat Timmermans dinsdag namens Grepu. De advocaat van de gemeente wees er op dat het gebouw geen gezamenlijke ruimte heeft, waardoor het verhaal van Grepu onwaarschijnlijk is. Ook had de gemeente geconcludeerd dat in het andere blok, dat verder van de straat wordt gebouwd, in strijd met het bestemmingsplan appartementen worden gerealiseerd. Omdat er bovendien nooit een bouwvergunning voor de bouw zou zijn verleend, had de gemeente besloten om een bouwstop op te leggen. Volgens Timmermans beschikte zijn cliënt wel degelijk over een bouwvergunning. De gemeente had verzuimd om binnen de wettelijk gestelde termijn te reageren op de bouwaanvraag. Volgens de regels wordt er dan ‘van rechtswege’ een bouwvergunning toegekend. Daarop kon Grepu zich beroepen. De gemeente zegt dat de gemaakte fout is hersteld, en er dus geen sprake was van een bouwvergunning. Over twee weken doet de rechter een uitspraak over de zaak. .

advertentie
advertentie