Nieuwe boom bij de pont feestelijk geplant

19 maart 2009 om 00:00 Nieuws

Als wuivend baken aan de oever heeft 80 jaar lang een grote iep de pontaanleg gesierd. In 1960 is de boom door de bliksem geveld en 50 jaar is die plek leeg en onbeschut gebleven.De Ameronger Jaap Klein wilde daar graag een nieuwe boom. Hij schreef brieven en probeerde van alles, maar als eenling lukte het ‘m niet.

AMERONGEN - Een bijzondere gebeurtenis speelde zaterdag bij de aanleg van de Amerongse pont. Een ludiek begonnen aktie op de Grietmarkt, vond zijn hoogtepunt met de herplant van een volwassen boom op een historische plek. Een enthousiast publiek maakte van deze ‘duurzame’ dag een feestje van historie, cultuur en landschappelijk groen.

door Manus van Gent

In 2008 kwam het idee bij Stichting Grietmarkt terecht, toevallig op het moment dat de markt het thema ‘Hout’ voerde. Er werd overlegd en snel besloten: schouders eronder en werken aan een nieuwe boom bij de pont.

Meteen was er, namens de gemeente, een substantiële toezegging van wethouder Robbert Waltmann. De ongeveer benodigde 7000 euro moest verder komen van Amerongse bedrijven, van meer dan 80 particulieren en van subsidiërende organisaties. Eind februari waren de vergunningen verleend door de gemeente, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en Waterschap en kon de meest geschikte boom worden besteld bij de Nationale Bomenbank. Met veel volharding kregen Hans van de Pol en zijn vrienden van de Grietmakt de boom ‘overeind’.

Op 14 maart werd de dag gepland. Onder de tent van Cafe De Tram was een fototentoonstelling over de oude boom en de omgeving vanaf 1900. Een supertakelkraanwagen van Hoogenraad uit Leersum liet de nieuwe es van 20 jaar oud boven de plantkuil zweven terwijl enige toespraakjes werden gehouden.

Hans van de Pol memoreerde het bijzondere van de boom en bedankte Staatsbosbeheer voor de cooperatie. De dank was groot aan het adres van de participerende bedrijven.

Roeland Schweizer droeg een pontgedicht voor ‘de pont schuurt aan, ik ga naar huis’, een mysterieuze fles werd mede ingeplant. Waltmann beklom de kraan en liet de boom keurig in zijn nieuwe bestemming neer. Applaus en vrolijke muziek van Ons Genoegen, met een spontane polonaise om de nieuwe boom.

advertentie
advertentie