Jeugd winkelt niet in Leersum

5 februari 2009 om 00:00 Nieuws

In het winkelcentrum is het druk met mensen die boodschappen doen. Onder hen enkele jongeren. ,,Ik weet niet of ik na mijn studie nog in Leersum wil wonen”, aldus één van hen. ,,Ook al zou ik een baan in deze buurt vinden dan zou ik het nog niet weten. Het is hier prachtig, maar er is hier voor ons weinig. Zeker niet aan winkels.” Hij twijfelt of zijn toekomst in het dorp ligt.

‘Winkelaanbod geen reden tot vertrek’ LEERSUM - Het centrum van Leersum heeft een sterke positie als boodschappencentrum voor inwoners uit eigen dorp, omliggende dorpen en toeristen. Het dorp beschikt niet over een voor jonge mensen aantrekkelijk winkelaanbod. De vraag is of er een relatie is tussen de beschikbare winkels en het aantal vertrekkende jongeren.

door Caro van den Berg

Wethouder Pamboer meent dat het winkelaanbod niet specifiek is opgezet voor de jeugd. Hij vindt dat het dorpscentrum wel verder versterkt kan worden. ,,Uitbreiding van het winkelaanbod in voedings- en genotmiddelen is haalbaar. Een sterker basisaanbod biedt kansen voor een uitgebreid semi-dagelijks winkelaanbod. Behoud van de structuur en realisatie van voldoende parkeeraanbod dichtbij de winkels zijn belangrijke aandachtspunten. Ervan uitgaande dat de jeugd zich vooral interesseert voor recreatief winkelen in plaats van boodschappen doen, wordt hier de concurrentie van grotere plaatsen zichtbaar. Dit geldt voor de hele gemeente, voor iedereen die een gevarieerd recreatief winkelaanbod zoekt. Oorzaken als studie/functie buiten de regio en een beperkt woningaanbod voor starters, spelen een belangrijke rol. Voor zover sprake is van vertrekkende jeugd, lijkt ons de relatie met een beperkt winkelaanbod nauwelijks relevant”, zegt Pamboer.

advertentie
advertentie