Kunst maken bij Nand’ART’a

29 januari 2009 om 00:00 Nieuws

,,Ik kom uit Amersfoort waar ik samen met nog zes kunstenaars in een atelier onder de voormalige polikliniek aan de Hellestraat gevestigd was. We woonden in Kattenbroek. Heel wat anders dan hier waar mensen elkaar groeten als je de hond uitlaat. Veel cursisten zijn me trouw gebleven en komen nu naar Maarn voor de cursussen en inmiddels heb ik ook een paar nieuwe cursisten uit deze omgeving.”

Beeldend kunstenaar opent atelier MAARN - De wens om een oud huis met eigen atelier te kopen in een dorp heeft Nanda van der Vliet met haar partner naar Maarn geleid. En daar is nu aan de Kapelweg 16 ‘Nand’ART’a - atelier voor beeldende kunst’ gevestigd. Nanda van der Vliet werkt er en geeft er cursussen. Op termijn zal ze ook een beeldentuin inrichten achter het atelier.

door Monique José Timmermans

Van der Vliet is nog relatief kort actief als beeldend kunstenaar. ,,Sinds een jaar of vijf ben ik actief bezig met beeldhouwen en heb ik lessen gevolgd. Mijn moeder is beeldend kunstenaar dus het is wel met de paplepel ingegoten, alhoewel ik er in mijn jeugd niets van moest hebben. Sporten was toen mijn passie. Op een gegeven moment ben ik wat gaan proberen en op de eerste kunstmarkt waar ik stond, verkocht ik gelijk elf beelden. Toen werd ik ook gevraagd les te geven bij het Collage in Hoevelaken. Drie jaar geleden heb ik de sprong gewaagd en mijn baan als financieel manager opgezegd, sindsdien ben ik full time als beeldend kunstenaar aan de slag.”

Materialen

,,Het uitleggen van technieken en begeleiden van cursisten vind ik zo leuk. Het daagt jezelf ook uit. Je wilt toch steeds iets beter werk afleveren. Ik ben nog erg onrustig en leg me daardoor niet toe op een stijl of materiaal. Werken in brons worden sierlijk en fragiel, alhoewel dat gepriegel me het minste ligt. Voordeel is dat je er langer over kunt doen, de boetseerwas - waarvan het bronzen beeld wordt gegoten - wordt niet hard. Tussendoor ander werk oppakken kan dus. Werk uit klei wordt in tegenstelling tot brons juist dik, gek en kleurrijk - zoals de serie Zomerzotheid (foto). Deze beelden zijn niet aan te slepen. Toch maak ik nooit twee keer hetzelfde beeld, dan valt de humor weg. Ik moet zelf gaan glimlachen als ik het maak. Het materiaal waarmee je werkt bepaalt dus mede de vorm. Daarom is hakken uit steen eigenlijk makkelijker dan boetseren. De steen heeft al iets van zichzelf, dat kun je benadrukken, polijsten. Bij een homp klei moet alles uit jezelf komen. Jij moet het tot leven brengen.”

,,Cursisten komen vaak voor het één en willen na een paar weken ook ander materiaal proberen. Dat kan. Door het hele jaar heen kunnen mensen instappen bij cursussen, men betaalt per les (of tien lessenkaart) en is daardoor flexibel.”

Open atelier

Om meer bekendheid te krijgen in de regio neemt Nanda van der Vliet deel aan de kunstmarkt in Doorn tijdens Koninginnedag en maakt ze deel uit van de georganiseerde kunstroute in Maarn. Tevens heeft zij elk eerste weekend van de maand open atelier, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. www.nandarta.nl.

advertentie
advertentie