,Schaatsen gaat nu voor alles’

8 januari 2009 om 00:00 Nieuws

Anders dan bij een ijsvereniging, zoals De Kom en De Doornsche, gaat het bij een schaatsvereniging echt om de schaatssport. De bijna 300 leden van SVW komen uit de hele regio. Er zijn circa 50 jeugdleden tot 12 jaar, 70 schaatsers met een licentie voor deelname aan KNSB-wedstrijden, 50 toerschaatsers en de rest zijn vrije leden die trainen op eigen gelegenheid.

Natuurijs doet schaatsharten sneller kloppen MAARN - De Schaatsvereniging Woudenberg (SVW) kende dit weekend de primeur: de eerste tourtocht op natuurijs werd door hen georganiseerd op het Henschotermeer. Een kijkje achter de schermen van de schaatsvereniging in een gesprek met lid en jeugdtrainster Eveline Bremmer.

door Monique José Timmermans

,,Ondanks deze losse groepen die ook apart trainen, is het een gezellige, hechte vereniging met leden met zeer verschillende achtergronden, waar alles draait om schaatsen.”, vertelt Eveline Bremmer. ,,Zelf geef ik op de Vechtse Banen in Utrecht les aan onze jeugdleden. Het seizoen start eind september zodra de kunstbanen open gaan en eindigt begin maart met het diplomaschaatsen.”

,,Nu er natuurijs ligt, laat ik alles liggen en ga ik schaatsen. En ik ben niet de enige, veel leden nemen zelfs vrij. Op tafel komen restjes, snacks en een lid vertelde me ‘een abonnement op de chinees’ te hebben. Het is dan ook voor het laatst in 2002 geweest - onze jongste leden moesten nog geboren worden - dat de clubkampioenschappen verreden zijn op het Leersumse Veld in plaats van op de Vechtse Banen. Vanaf het moment dat het bekend werd, twee dagen van te voren, is de hele vereniging in rep en roer geweest. We hebben geen eigen clubhuis en opslag, dus bij iedereen thuis staat wat. Pionnen, stempelhuisje, gasflessen en pannen voor chocola. Eén lid stelt zelfs z’n caravan beschikbaar voor de inschrijvingen. De vergunningen voor de kampioenschappen en de toertocht op het Henschotermeer vragen we elk jaar in oktober aan. Nu zijn ze echt gebruikt.”

,,Op Oudejaarsdag waren de eerste leden om 07.30 uur al op het Leersumse Veld om de baan uit te zetten en de deelnemers stonden vanaf 08.30 uur aan de start. Met de toertocht op het Henschotermeer - de vorige was in december 1996 - heeft SVW zaterdag een primeur gehad en daarmee volle aandacht van pers en KNSB.”

Het jaar rond

Toch is het niet alleen tijdens een periode van natuurijs dat de vereniging actief is. ,,Het gehele jaar door zijn er activiteiten, de onderlinge betrokkenheid van de leden en zorg voor elkaar is groot. Doordat alle leden de clubkleding dragen herkent iedereen elkaar en helpt elkaar, oud en jong.”

,,Naast de reguliere trainingen en activiteiten op de Vechtse Banen gaan we in de kerstvakantie altijd op een ijsbaan ergens in het land schaatsen en als afsluiting van het seizoen naar Heerenveen. Zelfs in de zomer zijn er conditietrainingen en skeeler- en fietsgroepen. En om jeugd te motiveren gaan we met de groepen 4 en 5 van de Woudenbergse scholen met de bus naar Utrecht voor een schaatsles.”

Voor meer info en lidmaatmaatschap zie: www.svwoudenberg.nl

advertentie
advertentie