Henschotermeer mogelijk naar RSW

25 september 2008 om 00:00 Nieuws

De herindeling is het moment om ook over eventuele grenscorrecties te spreken. Woudenberg en de gemeente Utrechts Heuvelrug zijn om de tafel gaan zitten. Ze spraken over enkele veranderingen op perceelniveau tussen Woudenberg en Maarsbergen.

WOUDENBERG – Het Henschotermeer moet in de toekomst in zijn geheel bij de nieuwe Valleigemeente gaan horen. Dat staat in het rapport van de Inter Provinciale Commissie (IPC) over de fusie van Woudenberg, Renswoude en Scherpenzeel.

door Gerhard te Winkel

Uit het rapport van de IPC blijkt echter dat de besprekingen ook over de toekomst van het Henschotermeer gingen. Beide gemeenten hebben nu een stuk van de recreatieplas en het omringende bos op hun gemeentegrond.

In eerste instantie meenden beiden dat het beter was als het gebied onder het bestuur van één gemeente zou vallen. De Utrechtse Heuvelrug zag zichzelf als de aangewezen gemeente. Ook Woudenberg ging de verantwoordelijkheid niet uit de weg.

Het overgrote deel van dit gebied ligt in Woudenberg. Woudenberg merkt in het stuk op dat het grootste deel van het Henschotermeer en de toegangsweg op het grondgebied van Woudenberg liggen.

Uit oogpunt van ontsluiting en beheer maar ook uit het oogpunt van rampenbestrijding, openbare orde, veiligheid en handhaving is het gewenst om het gebied in één bestuurlijke hand te brengen, met name bij de nieuw te vormen RSW-gemeente.

Recreatie en toerisme

De Utrechtse Heuvelrug merkt op dat het Henschotermeer beter past bij de Utrechtse Heuvelrug gelet op haar profiel van recreatie en toerisme en het nationale park. De gemeente Utrechtse Heuvelrug meent dat op grond hiervan, en van het agrarische profiel van de nieuw te vormen gemeente RSW, het logischer zou zijn het hele Henschotermeer bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug onder te brengen.

Beide gemeenten kwamen niet tot overeenstemming. Ze stelden toen maar voor om de situatie ongewijzigd te laten. Het zou beter zijn als het beheer door twee gemeenten zou gebeuren. De reden wordt niet in het stuk gegeven. De IPC stelt echter voor het hele gebied onder het beheer van de nieuwe RSW gemeente te brengen. Dat is beter vanuit het oogpunt van beheer en veiligheid.

Reactie

Burgemeester Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug geeft in een reactie aan dat de gemeente in ieder geval gaat reageren op het rapport van de IPC. ,,Wij hebben tot 19 december de tijd om te reageren. De reactie zal via de raad gaan lopen. In onze reactie zullen wij met name het recreatieve en toeristische aspect van onze gemeente onderstrepen. Dat is voor ons de belangrijkste reden waarom wij vinden dat het Henschotermeer beter past bij onze gemeente.” Naafs heeft er ook vrede mee als de huidige situatie gehandhaafd blijft.

Het Woudenbergse Schoutenhuis heeft twee rentmeesters in dienst van Den Treek-Henschoten. Ze zijn echter op vakantie. Daarom geeft het Schoutenhuis geen commentaar.

Loek Welter, secretaris van het Recreatieschap, zegt: ,,Voor ons maakt het eigenlijk niets uit bij welke gemeente het Henschotermeer hoort. We zijn een gemeenschappelijke regeling van negen gemeenten. Al die gemeenten hebben belang bij het Henschotermeer. Dat is voor ons belangrijk en niet op wiens grondgebied het Henschotermeer ligt.’’

advertentie
advertentie