‘Geen achterbankgeneratie’

25 september 2008 om 00:00 Nieuws

Veilig Verkeer Nederland koos afgelopen donderdag uit als jaarlijkse actiedag ‘Op voeten en fietsen naar school’. Zelf naar school fietsen of lopen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Veel ouders brengen hun kinderen met de auto omdat ze vaak de schoolroutes te onveilig vinden. Annemarie Rabbeljee, leerkracht van roep 7-8: ,,Een tijdje geleden heeft onze school een e-mailtje ontvangen van GroenLinks Utrechtse Heuvelrug met de vraag of onze school wilde meedoen aan deze landelijke actie. We hebben daar direct ‘ja’ op gezegd. Vanaf dat moment hebben we de ouders gestimuleerd om hun kinderen lopend of met de fiets naar school te brengen en ook weer op te halen. Dat er geen auto voor gebruikt wordt, is natuurlijk beter voor het milieu, maar ook veiliger voor het kind. Het leert zo van jongsaf met verkeer om te gaan en wordt op die manier geen lid van de ‘achterbankgeneratie’.” GroenLinks wil alle betrokkenen aanmoedigen om hieraan mee te werken en verzon daarom ook deze ludieke actie met het uitdelen van de stickers.

Kom lopend of op de fiets naar school AMERONGEN - ,,Ik ben een held, want ik kom zonder auto naar school”, stond er op de roodgroene sticker die afgelopen donderdagmiddag door enkele leden van GroenLinks Utrechtse Heuvelrug aan leerlingen van de basisschool De Breeakker werden uitgedeeld. Voorwaarde was wel dat zij lopend of met de fiets naar school gekomen waren.

door Marjan van den Dorpe

Wilma Hielema, lid van GroenLinks: ,,GroenLinks heeft de actie van Veilig Verkeer Nederland opgepakt. We hebben in het begin de scholen een vragenlijst toegestuurd. Hierop konden zij aangeven hoe zij de verkeersveiligheid rondom de school vonden. Rond 1 oktober hopen wij alle reacties binnen te hebben. Met de resultaten van deze inventarisatie wil de fractie van onze partij gaan kijken wat er verbeterd moet worden en hoe we dat het beste kunnen aanpakken. Als het nodig zou blijken te zijn, komt er misschien nog een vervolg op deze actie. Scholen kunnen ook in aanmerking komen voor een zogenaamd ‘Veiligheidslabel’. Maar dan moeten ze wel aan een aantal voorwaarden voldoen.”

Julia Roeleveld, leerkracht groep 3-4: ,,Hier op school doen we zelf natuurlijk ook het nodige aan het verkeersinzicht van de kinderen. Ze krijgen verkeersles en moeten het verkeersexamen afleggen. Maar doordat er veel ouders zijn die hun kinderen per auto naar school brengen, wordt de situatie voor de lopende kinderen er niet veiliger op. Door de mensen daar bewust van te maken hopen we op minder ongelukken met kinderen in het verkeer.” En dat dit geen overbodige luxe is blijkt uit het feit dat Marcel, leerling van De Breeakker, een week geleden aangereden werd door een auto terwijl hij met zijn fiets stond te wachten. Gevolg, een gekneusde arm en een dader die doorgereden is. Op de vraag waar ze de sticker zouden gaan plakken, antwoordden enkelen dat ze daar thuis een speciale stickerstoel voor hadden.

Voor meer info over het veiligheidslabel van GroenLinks, kan men bij Wilma Hielema terecht via hielema@xs4all.nl.

advertentie
advertentie