Festival van cultuur en groen

4 september 2008 om 00:00 Nieuws

Met 75 deelnemers( van wie 20 met biologische heerlijkheden) kent de tweede Grietmarkt dit jaar een groot, gevarieerd aanbod. Er is een ‘ Houtstraat’ ingericht (houten producten, boominformatie en vakwerk van houtbewerkers). Dorp en Natuur, initiatiefnemer van het project “Boom aan de Pont” geeft hier toelichting op dit typisch Amerongse natuur en cultuur-object. Dorp en Natuur ondersteunt het project met een nieuwe boom bij het veer.

AMERONGEN - Voor de dertiende keer houdt Stichting Grietmarkt haar eendaagse kunst- en biologische markt. Op zaterdag 13 september, tegelijk met Open Monumentendag, zal de Grietmarkt , op de Margaretha Turnor Laan , talloze producten en attracties bieden. De entree is gratis, ook voor de Kasteeltuin. Als altijd wordt de dag besloten met een groot, gezamenlijk Grietmaal buiten op de Laan, waarvoor nog enkele kaarten verkrijgbaar zijn.

door Manus van Gent

Op deze zaterdag is veel te beleven, zeker in samenhang met de activiteiten van Open Monumentendag. Zo is er poppentheater De Kleine Zon voor de kinderen, spelend tussen 1400 en 1600u. Ook zijn er meerdere muzikale optredens van jong muzikaal talent als The Paved en Red Sultans. Een illusionist maakt het onmogelijke waar, de troubadour brengt ons in sferen van eeuwen terug. Men kan rustg toeven op een gezellig terras, met biologisch eten en drinken. De hele dag door kan men genieten van smakelijke, natuurlijke lekkernijen aan verschillende stands, en proeven van producten van ambachtelijke producenten. Bij het maal treedt het Zuid Amerikaanse El Camino op, om het zomergevoel even vast te houden. De maaltijd zelf, weliswaar buiten, aan lange overkapte tafels, is bereid uit aloude en in ieder geval biologische ingrediënten, smakelijk gekookt door de koks van Buitenlust en van Den Rooden Leeuw.

Er staan op de Grietmarkt ook veel beeldende kunst- en nijverheid beoefenaren die allen het idee van de Grietmarkt accentueren: “ Cultuur en groen hebben zeker te maken met ‘in cultuur’ brengen; zoals gewassen, ambachtelijk gemaakt voedsel en handgemaakte gebruiksvoorwerpen,” aldus Jeroen Hinfelaar.” ,,Beeldende kunst en kunstnijverheid zitten in de genen van het aloude Amerongen. De geleidelijke maar onmiskenbare overgang van agrarische gemeenschap naar ‘cultuur’ en naar culturele gemeenschap is in ons dorp heel voelbaar”.

Het bestuur van Stichting Grietmarkt ( Ernst Hart, Jeroen Hinfelaar en Hans van de Pol), heeft samen met meer dan 20 vrijwilligers, maandenlang voorbereiding gestoken in dit evenement. Hinfelaar: ,,Het gelijk opgaan met monumentendag is een bewuste keuze, in plezierige verstandhouding tussen het Comite Open Monumentendag Amerongen en onze Grietmarkt groep. We hebben beslist de indruk dat beide evenementen elkaar versterken en dat zo een groter aantal gelijkgestemde bezoekers die dag Amerongen bezoeken.” Dit blijkt ook wel uit de officiële opening in de ochtend: Wethouder Robert Waltmann opent de Grietmarkt, en oud-Burgemeester Ernst Haitsma start Open Monumentendag”.

Kaarten voor het Grietmaal zijn voor euro 16,50 verkrijgbaar bij de Restaurants Buitenlust en In Den Rooden Leeuw, of via info@grietmarkt.nl.

advertentie
advertentie