De melkboer in Doorn

21 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Veel bekende namen uit Doorn komen er in voor: Alblas, Van Beek, Legemaat, De Zeeuw en Den Toom bijvoorbeeld. Vaders en grootvaders van toen die melk, boter, kaas en eieren aan de deur in Doorn verkochten. De ‘melkboer’ kwam in die tijd (tot 1950) nog met paard en wagen en kiepte de melk uit zijn maatje zo in de pan van de klant. En dan was er nog een probleem waar men rekening mee moest houden. Melkboer C. Alblas uit de Boschlaan adverteerde daarom als volgt: ,,Al het vee, waarvan mijn melkproducten afkomstig zijn, staat onder voortdurend toezicht en controle, speciaal op tuberculose van den plaatselijken dierenarts.”

‘Tijd voor Thorheim’, het bulletin van de Doornse Historische Vereniging, opent haar laatst verschenen nummer met een aardig artikel over de melkhandel in het Doorn van toen.

Rode dorpers

René Marquart schrijft in hetzelfde nummer een spannend verhaal over de ontstaansgeschiedenis van de vreemde kronkels in de weg naar het appartementencomplex Boswijk. Op de plaats waar nu de appartementen staan, stond tot 1938 een grote villa - Huize Boswijk - op een 5 hectaren groot landgoed. Achter het terrein lagen de huisjes van een kleine gemeenschap, het ‘Rode Dorp’. Deze ‘Rode Dorpers’ hadden recht van overpad over het landgoed naar de Driebergseweg. De eigenaar van het landgoed was echter niet gelukkig met de gebruikers van zijn pad. Hij schold de Rode Dorpers uit voor ‘kikkers’ en sloot de weg af met palen. Daar wisten de Rode Dorpers wel raad op: zij zaagden de palen door en vervolgden hun weg. In De Kaap van 16 maart 1912 doet De Kaap verslag van deze gebeurtenissen: ,,Het gaat niet aan om een uitweg die, zo wij hoorden, gedurende 108 jaren gebruikt werd, zomaar af te sluiten.” Tijd voor Thorheim, over de historie van Doorn. Redactieadres: Oudheidkamer Doorn.

Nicole van der Schaaf

advertentie
advertentie