Kastelentocht door centrum

14 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

De eerste Kastelentocht vond plaats in 1965, dit jaar wordt de 43ste editie verreden. De Kastelentocht is het grootste evenement in Nederland waar originele klassieke rijtuigen aan deelnemen. Zoals de laatste twintig jaar gebruikelijk is, vormt het terrein van Huis Doorn het vertrekpunt. ,,De Kastelentocht in Doorn is een begrip in de menwereld. Maar gelukkig niet alleen in die wereld, want ook in de gemeente heeft het evenement een enorm aanzien. Dit blijkt niet alleen uit de steun die wij als organisatie ontvangen van de gemeente, maar ook het bedrijfsleven draagt haar steentje bij”, vertelt Tony Lith, voorzitter van de werkgroep Kastelentocht.

Bijna honderd rijtuigen aan het vertrek DOORN - Vanaf Huis Doorn trekken zondag bijna honderd authentieke rijtuigen in twee etappes door Doorn. Net als het Leersumse Bloemencorso is de Kastelentocht een uniek evenement. ,,Het zijn twee unieke evenementen maar door de samenwerking kunnen we gebruik maken van elkaars dranghekken, politieinzet en de toiletunits. Dit heeft tot een behoorlijke kostenbesparing geleid”, aldus Joop Jagtenberg, lid van de organiserende werkgroep.

door Rob Verbraak

,,Ook de samenwerking met de organisatoren van het Bloemencorso in Leersum, zowel op organisatorisch als bestuurlijk niveau, is het noemen waard. Het zijn twee unieke evenementen maar door de samenwerking kunnen we gebruik maken van elkaars dranghekken, politieinzet en de toiletunits. Dit heeft tot een behoorlijke kostenbesparing geleid”, vervolgt Joop Jagtenberg, eveneens lid van de werkgroep.

Centrum

De meeste rijtuigen stammen uit de periode tussen 1880 en 1930 en vormen een stuk cultureel erfgoed. ,,Als werkgroep vroegen we ons begin dit jaar af waarom altijd de tocht door de buitengebieden gereden werd. Daarom hebben we dit jaar ervoor gekozen om ook door het centrum van Doorn te rijden. Dat is alweer twintig jaar geleden voor het laatst gebeurd. Door de samenwerking met de gemeente en de aannemer van de werkzaamheden aan het kruispunt in Doorn, wat momenteel grondig onder handen genomen wordt, is dit kruispunt zondag volledig toegankelijk voor de deelnemers”, aldus Lith.

De ochtendrit start om 10.00 uur en voert de deelnemers via de Langbroekerweg, Gooyerdijk, Sterkenburglaan, Driebergestraatweg, Hydepark, Oude Arnhemse Bovenweg, Woestduinlaan, Drift en de Kampweg weer naar Huis Doorn. Om 12.30 uur worden de rijtuigen daar weer verwacht. Er is dan gelegenheid voor het publiek om deze te bezichtigen. Om 14.00 uur vertrekken de deelnemers voor de middagrit om via de Beaufortweg, Zandweg, Darthuizerweg, Langbroekerweg en Gooijerdijk weer terug te keren naar Huis Doorn. Rond 15.15 uur wordt men weer terug verwacht. Na terugkomst is er een presentatie van de rijtuigen met een uitgebreide toelichting door de speaker en zal de prijsuitreiking worden verricht. Bij een aantal winkeliers, VVV-kantoren en ook langs de route is een programmaboekje verkrijgbaar waarin alle rijtuigen uitvoerig staan beschreven.

advertentie
advertentie