Manderen luidt de noodklok

14 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Koppert vervolgt: ,,Het ligt zo kritisch dat het voortbestaan van Harmonieorkest Manderen in het geding is.”

‘Voortbestaan Harmonieorkest in het geding’ MAARN - Voor Harmonieorkest Manderen leidt de harmonisatie per 2009 van de subsidies door de gemeente Utrechtse Heuvelrug tot een financiële strop. ,,Op dit moment is nog niet exact bekend wat de verdeling wordt, maar naar wat we nu weten houden we de helft van het huidige bedrag over”, aldus Hans Koppert, secretaris van de vereniging.

door Monique José Timmermans

,,Kosten besparen moet iedereen, maar de helft minder subsidie opvangen in zo’n kort tijdsbestek, dat kan niet,” vertelt Eric Mirer, die als echtgenoot van een van de spelende leden z’n steentje bijdraagt aan het reilen en zeilen van de vereniging. En dat typeert ook de sfeer binnen Manderen. Spelend of niet, iedereen voelt zich betrokken en wil de schouders eronder zetten.

Voor de verenigingsleden speelt naast het muzikale aspect ook het sociale aspect een belangrijke rol. ,,Het is een doorsnee van de Maarnse bevolking. Jong en ouder en van oudsher in Maarn woonachtig, of sinds kort.”, vertelt Koppert: ,,Bovendien is voor een muzikant het samenspelen belangrijk. Dat draagt echt bij aan je eigen kunnen.”

Fatsoen

Voorzitter Betty van der Meulen heeft nog altijd de overtuiging dat de gemeente fatsoenlijk is: ,,Een gemeente is er voor zijn inwoners, ik hoop nog steeds dat ze tot inzicht komen dat het zo niet kan. De muziekverenigingen van alle dorpen worden nu over een kam geschoren en krijgen een deel van de totale subsidiepot toegewezen. En dat terwijl de uitgangsposities niet gelijk zijn. Zo huren wij de ruimte waar we oefenen, andere verenigingen hebben die kosten bijvoorbeeld niet. Gelukkig doet wethouder Roy Pamboer z’n best zich in te leven.”

Kosten

,,Naast huur komen kosten voor Manderen voort uit onderhoud en aanschaf van instrumenten, de dirigent en aanschaf van muziekstukken. Ga je hierop bezuinigen dan boet je gelijk aan kwaliteit in.”, vat Mirer de situatie samen. ,,En juist onze dirigent Hans Verheij - waar we lange tijd naar op zoek zijn geweest - heeft een enorme impuls gegeven aan de muzikale kwaliteit. Wat dat betreft zijn we ook een culturele instelling met optredens zoals tijdens de Kerstsamenzang en de 4-mei herdenking. Daarnaast staat Manderen voor muzikale vorming en doen we het scholenbezoek.”, aldus Koppert: ,,Iedereen is welkom, Manderen is leuk!”

,,Met zowel een instaporkest voor mensen die nog niet zo lang een instrument bespelen als ook een ‘echt’ orkest en muzieklessen voorzien we in een breed scala van mogelijkheden om samen te musiceren”, aldus de voorzitter.

Sponsoringplan

Manderen zou Manderen niet zijn als men niet aan alle kanten probeert tot een oplossing te komen. Binnen de eigen gelederen wordt op alle fronten gewerkt aan het vlottrekken van een sponsoringplan. ,,We raken structureel een substantieel deel aan de inkomenskant van onze begroting kwijt, dat kun je niet opvangen met ad hoc giften of kortlopende sponsorcontracten. Bovendien vinden we het niet fair om bijvoorbeeld net als Klein Maar Dapper oud papier op te halen of geraniums te verkopen zoals de padvinders doen. Dan beconcurreer je je collega dorpsverenigingen op een verkeerde manier. Ook de contributie kun je niet tot in het oneindige verhogen. Er zijn al leden die eigen geld in de vereniging steken! Gelukkig hebben we de steun van onze huidige donateurs en sponsors.”

In ieder geval gaat Manderen een verzoek indienen in aanmerking te komen voor een overgangsregeling, om op deze manier tijd te winnen en de financiële balans terug te vinden.

Dat Harmonieorkest Manderen de blik op de toekomst gericht houdt, blijkt ook wel uit het feit dat leden op dit moment druk doende zijn met het bouwen van een website die in het najaar klaar moet zijn.

advertentie
advertentie