Beheerder en koster stoppen

7 augustus 2008 om 00:00 Nieuws

Voordat Sannen in 2004 solliciteerde naar de functie van koster heeft hij veertig jaar gewerkt als groenteman. Vroege had voordat hij beheerder werd een damesmodezaak op de hoek van de Boslaan/ Kampweg. Hij is hij ook ondercommandant van de brandweer geweest.

‘We hebben dit werk altijd met plezier gedaan’ DOORN - Hans Sannen (65) en Jan Vroege (66) respectievelijk koster en beheerder van de Maartenskerk en de Koningshof stoppen op 1 november met deze werkzaamheden. Sannen heeft dit werk sinds november 2004 gedaan en Vroege sinds oktober 1994. ,,Er is meer dan alleen maar werk, 24 uur per dag zeven dagen in de week hebben we altijd voor de kerk klaar gestaan”, vertelt Sannen.

door Rob Verbraak

,,Als koster heb ik dit werk de afgelopen vier jaar met enorm veel plezier gedaan. De voorbereiding van de diensten, de ontvangsten waarbij je eigenlijk de functie van gastheer hebt, maar ook de alarmopvolging als er midden in de nacht een vleermuis door de kerk vliegt,” vertelt Sannen. ,,In de Koningshof was het niet alleen de verzorging van de koffie en de cake bij condoleren, ook de catering van de artiesten die optreden tijdens de muziekweken in de Maartenskerk, als er workshops waren in de grote zaal moest er koffie en wat te drinken geregeld zijn, maar ook het schoonmaken van het gebouw was een van mijn taken,” vult Vroege aan.

Dit jaar is ook besloten door het bestuur van de Protestantse Kerk in Nederland in Doorn om alle diensten voortaan plaats te laten vinden in de Maartenskerk en om de kerk aan de Kampweg af te stoten. Hierover zijn momenteel onderhandelingen gaande. Ook de Koningshof wordt momenteel grondig verbouwd en er wordt hard gewerkt aan een nieuw uitvaartcentrum in de loop van september van dit jaar moet een en ander gereed zijn en Sannen en Vroege vinden dat een mooie gelegenheid om hun werkzaamheden over te dragen aan een opvolger. Er is inmiddels door het kerkbestuur ook al een nieuwe invulling aan deze functies gegeven. Op 1 oktober treedt Arnoud van Os in dienst die niet alleen de functie van koster zal gaan uitoefenen maar ook beheerder van de Koningshof wordt. De eerste maand zal van Os nog volledig ingewerkt worden door Sannen en Vroege.

Op 5 oktober zal er tijdens de kerkdienst afscheid worden genomen van Sannen en Vroege en de nieuwe beheerder/koster van Os zal dan ook aan de gemeente leden worden voorgesteld. ,,We zijn ook ontzettend veel dank verschuldigd aan onze echtgenotes die vaak meehielpen met allerlei werkzaamheden. Ook aan de oproepkrachten die altijd voor ons klaar stonden en waar we altijd met veel plezier mee gewerkt hebben zijn we veel dank verschuldigd. Bij een huwelijk heb je alleen de kerkelijke inzegening, maar bij een begrafenis ook vaak het condoleren met koffie en cake en daar heb je toch een aantal medewerkers bij nodig. Ook bij andere evenementen kon ik altijd een beroep op ze doen,” vervolgt Vroege. ,,De meeste gemeenteleden vinden het jammer dat we weggaan. Ook het bestuur van de Muziekweken in de Maartenskerk betreurt onze beslissing. Met plezier zal ik terug denken aan de afgelopen jaren”, besluit Sannen.

advertentie
advertentie