‘Nieuwbouw te massaal’

17 juli 2008 om 00:00 Nieuws

De gemeente Utrechtse Heuvelrug had die vergunning verleend aan woningbouwvereniging Amerongen. Op de plek waar voorheen acht duplexwoningen uit de jaren vijftig stonden, wil de vereniging acht nieuwe woningen bouwen.

AMERONGEN – “Wij zijn niet tegen nieuwbouw in onze straat, maar wel tegen de massaliteit van dit plan”. Dat zei de Ameronger P. Raven dinsdag namens bewoners van de Koenestraat tegen de Utrechtse bestuursrechter. Raven vroeg de rechter om de bouwvergunning te schorsen voor de bouw van acht woningen in zijn straat.

Nieuwbouw

Er zijn inmiddels ook al plannen gemaakt voor de nieuwbouw. Maar volgens de omwonenden voldoen die niet aan de eisen uit het bestemmingsplan. Zo staat in dat plan dat nieuwbouwwoningen minimaal drie meter van de erfgrens met andere bebouwing moet komen. Aan de plannen is te zien dat die afstand nergens groter is dan twee meter tachtig, stelde Raven. Bovendien overschrijdt het nieuwe complex het maximale aantal van twee woonlagen, omdat er bovenop de twee verdiepingen ook nog een kap komt, voerde hij aan.

Parkeerplaatsen

Ook de aanleg van parkeerplaatsen en bergingen bij de woningen is volgens Raven en zijn medestanders in strijd met het bestemmingsplan. Maar volgens gemeentewoordvoerder R. Alblas zijn de plannen juist wel in overeenstemming met het bestemmingsplan.

Erfgrens

Alleen voor totaal nieuwe bouwcomplexen, op plekken waar eerder geen bebouwing was, geldt de regel van de minimale afstand van drie meter tot de erfgrens, stelde hij. Maar naar zijn zeggen is daarvan geen sprake, omdat de nieuwbouw in de plaats komt van de eerder gesloopte woningen.

Eisen

Verder zou het bestemmingsplan niet toelaten dat aan de Koenestraat losse parkeerplaatsen of garages worden gerealiseerd. Maar in de huidige plannen horen die bij de woningen, wat het bestemmingsplan wel degelijk toestaat, stelde hij. Ook het aantal bouwlagen wordt naar zijn mening niet overschreden, omdat de kap niet moet worden meegeteld, stelde hij.

‘Voldoet aan de eisen’

M. van Buren wees er namens de woningbouwvereniging nog op dat de nieuwbouw even ver van de bestaande bebouwing blijft als de gesloopte woningen. Daarmee voldoet het plan aan de eisen, stelde zij.

,,Het gaat hier eigenlijk om de vraag of hier nou sprake is van nieuwbouw of van bestaande bouw. En daar ga ik over nadenken”, besloot bestuursrechter R. den Otter de zitting. Hij doet uitspraak op 29 juli.

advertentie
advertentie