‘Schietbaan of een wagenpark’

3 juli 2008 om 00:00 Nieuws

Schuin tegenover Restaurant Sandenburg, pal naast het parkeerterrein van De Kaapse Bossen en midden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, ligt het voormalige Van Opijnen-terrein. Tot voor enkele jaren zat hier het gelijknamige transportbedrijf. Na het vertrek van Van Opijnen kocht de gemeente Utrechtse Heuvelrug het terrein voor een bedrag van circa 3 miljoen euro. De bedoeling is dat het grootste gedeelte van het terrein uiteindelijk een groene bestemming krijgt en wordt ‘teruggegeven’ aan de natuur. Op dit moment gebruikt de gemeente een deel van de loodsen voor de opslag van materialen. De grote jaarlijkse rommelmarkt in Doorn gebruikt het terrein als opslagruimte.

Hoogenraad en KLPD azen op Opijnen-terrein DOORN - De KLPD uit Driebergen en Takel -en Bergingsbedrijf Hoogenraad uit Leersum zien allebei wel wat in een tijdelijk gebruik van het voormalig Van Opijnen-terrein aan de Leersumsestraatweg. De KLPD zou er mogelijk een mobiele schietbaan willen aanleggen en Hoogenraad wil er zijn uitdijende wagenpark stallen. Wethouder Van Wikselaar wil liefst vóór half augustus een besluit nemen.

door John Spijkerman

Omdat het nog wel wel drie tot vijf jaar kan duren voordat definitieve plannen zijn ontwikkeld, is de gemeente op zoek naar een tijdelijke huurder. Nu kost het terrein alleen maar geld, omdat er al wel rente moet worden betaald. ,,De rente-tikker loopt’’, weet Van Wikselaar. Het verhuren van het Van Opijnen-terrein levert de gemeente geld op.

Dat de gemeente nu nog geen definitief plan maakt voor het Van Opijnen-terrein heeft te maken met de beperkte capaciteit van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, vertelt de wethouder. De ontwikkeling van het terrein heeft daarom een lage prioriteit gekregen. ,,De bedoeling was dat er na twee jaar een plan zou liggen bij de gemeenteraad, maar dat plan laat nog 1 of 2 jaar langer op zich wachten.’’

De officiële aanvraag van de KLPD voor het terrein hoopt de wethouder deze week binnen te krijgen. ,,Het kan een mobiele schiettent worden maar ook iets anders.’’ Takel -en Bergingsbedrijf Hoogenraad wil het Van Opijnen-terrein gebruiken om wagens te stallen. Hoogenraad zit klem aan de Rijksstraatweg in Leersum en hoopt op de wat langere termijn op een verplaatsing naar het nieuwe bedrijventerrein in Maarsbergen. Het Van Opijnen-terrein is een tijdelijke oplossing. Behalve Hoogenraad en de KLPD is er volgens Van Wikselaar ook nog een derde gegadigde voor het terrein. Maar omdat deze nog geen formele aanvraag heeft ingediend, wil de wethouder nog niet zeggen om wie het gaat.

Welke tijdelijke gebruiker het wordt is een ‘integrale afweging’, weet Van Wikselaar. De vraag waarvoor het terrein wordt gebruikt is belangrijk. ,,Maar het is een combinatie van gemeentelijke en financiële belangen.’’ De wethouder hoopt op duidelijkheid vóór de zomervakantie. ,,En anders vóór 1 september.’’

advertentie
advertentie