Zilveren Schakels

26 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Er zijn nogal wat verschillende busdiensten actief in de gemeente. Naast het reguliere openbaar vervoer zijn er de regiotaxi, Valys, de belbus en de boodschappenplusbus. Volgens de SP zijn er veel klachten over de regiotaxi.,,Waarom iets promoten wat niet werkt”, vroeg deze partij zich af. Wethouder Elisabeth van Oostrum geeft toe dat niet alles vlekkeloos gaat, maar dat de regiotaxi wel goed gescoord heeft in een recent onderzoek. De gemeente gaat de voorlichting over het gebruik van de regiotaxi en Valys verbeteren.

HEUVELRUG - Zilveren Schakels is de naam van de beleidsnota ouderen van de gemeente. Tijdens de commissievergadering vorige week bleken de vervoersmogelijkheden voor ouderen de nodige vragen op te roepen. Tevens kwamen de woonservice gebieden en mobiele woonunits ter sprake.

door Marleen Meijer

Tevens doet de gemeente in overleg met de welzijnsstichting (SWUH) onderzoek naar de behoefte van uitbreiding van de belbus naar Amerongen, Leersum en Overberg. Ook de mogelijkheden van uitbreiding van de boodschappenplusbus naar de andere dorpen wordt onderzocht. In het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan zal de gemeente aandacht vragen voor een beter openbaar vervoer tussen Maarn en Maarsbergen en de andere dorpen van de gemeente.

Wethouder Van Oostrum vertelde tijdens de behandeling van de ouderen nota dat een eerste aanvraag voor de plaatsing van een mobiele woonunit in Doorn binnen is bij de gemeente. Een mobiele unit is tijdelijk woonvoorziening die aan een bestaande woning gekoppeld wordt en waarin een hulpbehoevende ouder kan wonen dicht bij een familielid dat daardoor een deel van de verzorging op zich kan nemen.

De woonservicegebieden hebben net als de mobiele woonunits tot doel om ouderen langer zelfstandig te kunnen laten wonen. In een woonservice gebied zijn alle algemene voorzieningen aanwezig, is het veilig en de inrichting zo dat het woongebied goed toegankelijk en aantrekkelijk is. Een woonservicegebied draagt bij aan het welzijn van alle bewoners. En maakt het tevens eenvoudiger voor ouderen om met eventuele ondersteuning thuis te kunnen blijven wonen.

De nota werd over het geheel genomen goed ontvangen in de commissie samenleving en gaat als hamerstuk naar de raad.

advertentie
advertentie