Tabaksteeltmuseum moet op de kaart

26 juni 2008 om 00:00 Nieuws

De totale kosten voor renovatie en herinrichting van het museum bedragen 312.000 euro. Voor de inrichting is een bedrag van 50.000 euro nodig en voor de renovatie van de oude tabaksschuur waarin het museum gevestigd is 262.000 euro. De provincie Utrecht heeft in het kader van het programma ‘Van Collectie naar Connectie’ 50.000 euro beschikbaar gesteld voor de herinrichting. Daar staat tegenover dat de gemeente de renovatie voor haar rekening neemt.

AMERONGEN - Het Tabaksteeltmuseum aan de Burgemeester van de Boschstraat in Amerongen wordt gerenoveerd en opnieuw ingericht. Het vijfendertig jaar oude museum toont een uniek stukje cultuurhistorie van de Utrechtse Heuvelrug.

door Marleen Meijer

In het verleden zijn geen middelen gereserveerd om het museum te renoveren. Nadat bekend was geworden dat het voor de renovatie benodigde bedrag fors is heeft de gemeente de provincie gevraagd om ook een bijdrage te leveren. Voorwaarde van de provincie is wel dat d renovatie op korte termijn moet plaatsvinden. Dit zal gebeuren in de winter 2008/2009. Uit een adviesrapport van Van Hoogevest Architecten blijkt de tabaksschuur waarin het museum gevestigd is dringend aan renovatie toe te zijn. Dit renovatietraject kan goed gecombineerd worden met de herinrichting, die noodzakelijk is om een groter publiek te trekken. Met dit museum kunnen we Amerongen op de kaart zetten in heel Nederland, aldus projectleider Stef van Breugel van het provinciale ‘Van Collectie naar Connectie’, die zeer verguld is met de unanieme steun die de raad geeft aan het plan.

Het tabaksmuseum laat de geschiedenis van de tabaksteelt op de zuidflanken van de Utrechtse Heuvelrug zien. Driehonderdvijftig jaar lang werd er tabak geteelt. Een deel van het museum is nog ingericht als droogschuur daar hangen heden ter dagen nog de tabaksbladeren te drogen. Het overige deel van het museum laat aan de hand van foto’s en voorwerpen zien hoe de tabaksboeren leefden en toont in alle facetten het zaaien, planten, oogsten en drogen van tabak. Op een veldje voor het museum wordt nog jaarlijks tabak geplant door nazaten van Amerongse tabaksboeren. Tijdens open Monumentendag wordt de laatste tabak geoogst.

advertentie
advertentie