Shirley Verkade vierde van Nederland

29 mei 2008 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Ze was de jongste deelneemster. Nét vijftien jaar en dan al meegedaan aan het eerste Wereld Kampioenschap Motorcross voor vrouwen in Bulgarije en Italië.

door Marjan van den Dorpe

Sinds een half jaar rijdt de tengere Shirley Verkade op een 125cc KTM crossmotor die twee keer zoveel weegt als zijzelf. Maar dat is voor haar geen probleem. Dat blijkt wel uit de resultaten die zij behaald heeft bij de eerste Wereld Kampioenschappen motorcross voor vrouwen ooit gehouden. Na een kwalificatie traject gereden te hebben kwalificeerde zij zich voor de trainingen als voorselectie voor de echte wedstrijden 10 en 11 mei in Bulgarije en 17en 18 mei in Italië.

Jarig

Shirley:,,Op 9 mei werd ik 15, dé minimale leeftijd om mee te mogen doen en een dag later moest ik mij al proberen te kwalificeren voor de eerste WK- wedstrijden in Bulgarije. Het regende pijpenstelen, iets wat later in mijn voordeel bleek te werken.” Aan de kwalificatie deden in het totaal vijftig vrouwen mee, in leeftijd variërend van vijftien tot rond de dertig. Van die vijftig dames konden er uiteindelijk maar dertig meedoen aan de wedstrijden. Op 10 mei stonden er twee vrije trainingen en één kwalificatie op het schema.

Shirley: ,,De eerste vrije training ging helemaal super. Ik werd 14e. Ik had helemaal geen last van het modderige parcours. De tweede vrije training ging iets minder. Ik werd 24e, maar twee keer binnen de 30. Bij de kwalificatie, die je startpositie bepaalt, werd ik 25ste. Ik mocht dus als jongste deelneemster mee doen aan de WK. Iets waarvan ik altijd al gedroomd heb.”

Op de dag van de wedstrijden was het eveneens bar slecht weer. Veel deelneemsters hadden daar last van en waren bang om te vallen. Shirley ontpopte zich als een echte ‘slechtweerrijdster’ en klom in de eerste manche op van de 25ste startpositie naar de 17e plaats. Goed voor haar eerste WK-punten. In de tweede manche werd ze, na een moeilijke start, 15e. Ook in Italië ging het heel goed. Ze werd 20e in het totaal. Door het behalen van deze goede resultaten en de WK-punten mag ze zich nu ook 4e van Nederland noemen.

Dagboek

Shirley heeft van haar ervaringen een dagboek bijgehouden. Dat is te vinden op: www.mxverkade.nl.

advertentie
advertentie