Erg druk bij taxatiemiddag door Christie’s

2 mei 2008 om 00:00 Nieuws

Om half twaalf zou de grote zaal open gaan, maar al ruim daarvoor stond er een lange rij mensen te wachten. Met tassen vol met snuisterijen, schilderijen ingepakt in folie of in plastic, zelfs meubelen had men mee genomen. Bij binnenkomst in de zaal kreeg iedereen een volgnummer zodat men wist wanneer hij of zij aan de beurt was.

DOORN - De programmaraad van Het Cultuurhuis organiseerde vorige week donderdag een taxatiemiddag. Taxateurs van veilinghuis Christie’s waren aanwezig om vrijblijvend de waarde te bepalen van meegenomen objecten.

door Rob Verbraak

Voordat er daadwerkelijk begonnen werd met taxeren werd er eerst een presentatie gehouden over het veilinghuis. Deze presentatie werd gegeven door Bernadette de Bruijn taxateur en veilingmeester bij Christie’s. ,,Sinds 1976 is Christie’s al in Nederland gevestigd, wij organiseren circa 25 veilingen per jaar die vrij te bezoeken zijn. En niet alleen schilderijen maar ook wijnen, sieraden of art nouveau worden door ons geveild. Zowel taxaties als onze adviesfunctie is gratis, er worden alleen kosten berekend als de hamer valt”, legt de taxateur uit.

Na deze korte presentatie kon het taxeren daadwerkelijk beginnen. Er waren vijf taxateurs aanwezig allemaal met hun eigen specialiteit. Een taxateur voor schilderijen uit de negentiende eeuw en een voor schilderijen uit de twintigste eeuw, een taxateur voor juwelen en sieraden en twee taxateurs voor art nouveau objecten. Doorlopend kwamen er meer belangstellenden binnen niet alleen uit de Gemeente Utrechtse Heuvelrug, maar ook uit Wijk bij Duurstede, Amersfoort, Utrecht en zelfs Zwolle.

Door de grote drukte liep de wachttijd voordat men bij een van de taxateurs terecht kon, op tot drie uur. Op het moment dat de wachtenden eindelijk aan de beurt waren, was de spanning van hun gezichten af te lezen. ‘Misschien heb ik wel een grote schat bij me’ vroeg menigeen zich af.

Elk object werd nauwgezet bekeken. Er zijn deze middag geen grote waardevolle vondsten gedaan door de taxateurs, wel was iedereen het er over eens dat deze taxatiemiddag een goed initiatief was. Ook de taxateurs waren erg tevreden over de entourage waarbij zij vooral de uitstekende verlichting in de zaal noemden.

advertentie
advertentie