Staat dat plattegrondbord wel goed?

3 april 2008 om 00:00 Nieuws

MAARN – Over het algemeen staan informatieborden met plattegrond van een stad of dorp daar waar de bebouwde kom begint. Immers daar wordt koers bepaald. Zeker in Maarn belangrijk: ligt de bestemming ten noorden of zuiden van de rijksweg A12?

door Monique José Timmermans

Voor Maarn is echter een andere keus gemaakt en staat het bord op de toegangsweg vanaf de Amersfoortseweg het dorp in, te weten Poortse Bos hoek Wethouder Noordamweg.

Volgens bewoners uit de directe omgeving van het bord ontstaan levensgevaarlijke situaties. Vrachtwagenchauffeurs stoppen met grote vrachtwagencombinaties bij het bord om vervolgens tot de conclusie te komen dat ze aan de andere kant van de snelweg moeten zijn. Keren lijkt dan een reële optie. De tunneltjes in het centrum zijn immers te laag voor dergelijke voertuigen. De situatie ter plaatse in de bocht van de vrij smalle weg met veel verkeer is echter niet reëel. En toch gebeurt het!

Navraag bij een transportondernemer leert dat navigatiesystemen geen gemeengoed zijn in vrachtwagens. Ze zitten met name bij grote – internationaal rijdende – vrachtwagens niet standaard ingebouwd. De ‘ouderwetse’ plattegrond biedt dan uitkomst.

Toeristen

Ook uit toeristische overwegingen is het de vraag of de huidige plek van het bord de juiste is. Komend vanaf de afrit van de snelweg, is er geen bord te zien. Op de fiets door de Heuvelrug? Een fietsroutebord staat op de ventweg tegenover de kerk, een informatiebord van Maarn is dan echter niet in zicht. Als de toerist het bord eenmaal gevonden heeft, blijkt de informatie niet volledig. Veel campings staan er niet op vermeld, buurtbewoners aanspreken – zelfs aanbellen – is geen uitzondering.

Naast overlast roept het bord bij de bewoners van de omliggende straten een gevoel van onveiligheid op. Een van veel kanten gehoorde ‘klacht’ is dat ‘ongure types’ het bord gebruiken als ‘dekmantel’ om onopvallend de buurt in de gaten te kunnen houden.

Fotoonderschrift: Het gewraakte plattegrondbord op de hoek Poortse Bos/Wethouder Noordamweg.

advertentie
advertentie