Maarnaar (10) beste voorlezer van Utrecht

3 april 2008 om 00:00 Nieuws

MAARN - ,,Hup, hup hup, Niels wint de Cup. Yell, yell, yell, Niels wint echt wel!” Het leek wel alsof zijn vrienden van tevoren wisten dat Niels Gercama (10) de provinciale finale van de Voorleeswedstrijd zou winnen. Blijkbaar heeft de yell hem goed gedaan, want de Maarnaar werd woensdagmiddag in theater De Kom in Nieuwegein uitgeroepen tot de beste voorlezer van de provincie Utrecht.

door Chantal Schram

Met zijn zelfgekozen fragment uit het boek ‘Misschien wisten zij alles’ van Toon Tellegen wist de jury het zeker: Niels is de beste.,,Ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen”, vertelt de trotse winnaar van basisschool De Ladder uit Maarn. ,,Zeker niet na het commentaar dat ik van de jury kreeg. Maar dat maakt het extra leuk. Ik ben echt heel blij.”

Niels kreeg naast complimenten ook van de jury te horen dat hij er een beetje nonchalant bij zat. ,,Door de manier waarop hij keek, ontkrachtte hij zijn verhaal een beetje. Hij zat er een tikkeltje onverschillig bij”, legt jurylid Marja Leferink uit. ,,Maar dat neemt niet weg dat hij heel erg goed heeft voorgelezen. Zijn manier van lezen bracht het fragment heel goed tot zijn recht. Hij liet het verhaal leven. Dat is heel erg knap.”

De driekoppige jury was niet alleen positief over Niels, ook de overige elf kandidaten kregen goede commentaren. ,,Iedereen heeft het ontzettend goed gedaan”, meent voorzitter Tosca Menten. “Dat zegt een jury natuurlijk altijd, maar het niveau in deze provincie ligt heel erg hoog. Het was voor ons hartstikke moeilijk om een keuze te maken.”

De reden waarom de Maarnaar mee heeft gedaan aan de wedstrijd is simpel: ,,Ik vind voorlezen gewoon leuk.” Het lijkt hem dan ook wel wat om er later wat mee te gaan doen. ,,Ik weet nog niet precies wat ik wil gaan worden, maar cabaretier of televisiepresentator zijn lijkt me heel leuk. Dan moet je dingen uit je hoofd leren en daar houd ik wel van.”

Veel geoefend heeft Niels echter niet. ,,Daar had ik eigenlijk helemaal geen tijd voor. Ik had de afgelopen tijd heel veel toetsen en ik moest veel werkstukken maken.” Waar hij wel tijd voor heeft gehad is lezen. ,,Daar hou ik echt van. Ik lees ‘s avonds voordat ik ga slapen en iedere ochtend als ik wakker word.” Zijn uitgekozen fragment komt uit één van zijn lievelingsboeken. ,,Het is een heel leuk boek. Ik hou veel van dieren en daar gaat dit boek over.”

Voordat Niels het podium op mocht had hij wel wat last van de bekende vlindertjes in zijn buik. ,,Ik was van tevoren heel erg zenuwachtig, maar ik heb niets laten merken. Althans, dat hoop ik!”

De Nationale Voorleeswedstrijd is een campagne van Stichting Lezen en beleeft dit jaar zijn 15-jarig jubileum. Met deze wedstrijd probeert de stichting de aandacht te vestigen op het belang van voorlezen. Ook dit jaar hebben weer duizenden kinderen uit de groepen 7 en 8 zich aangemeld om de nieuwe voorleeskampioen van Nederland te worden. In totaal hebben bijna 85.000 leerlingen meegedaan aan de voorrondes op school. In de provincie Utrecht kwam dit aantal uit op 3.399 deelnemers.

De landelijk finale vindt op woensdag 21 mei plaats in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Niels mag het dan tegen de elf andere finalisten van de overige provincies opnemen.

advertentie
advertentie