Beschadigde bomen gevaar voor omgeving

20 maart 2008 om 00:00 Nieuws

DOORN - Deze week heeft de eigenaar van Vakantiepark De Bonte Vlucht een aanschrijving ontvangen van de gemeente waarin de Bonte Vlucht verplicht wordt voorzieningen te treffen om de ontstane schade aan de ecologische structuur en het landschap zoveel mogelijk te herstellen. Deze schade was ontstaan bij het aanleggen van bloembakken en het afgraven van een aarden wal, waarbij boomwortels ernstig beschadigd en verwijderd zijn.

door Marleen Meijer

De gemeente schreef de eigenaar eind februari aan om alle werkzaamheden stil te leggen waarvoor geen vergunning was afgegeven. Vervolgens schakelde ze Boomadviesbureau de Groot uit Veenendaal in om de staat van de betrokken bomen te onderzoeken. Uit het onderzoek blijkt dat veertig bomen gekapt moeten worden, omdat de wortels onherstelbaar beschadigd zijn. Door het verwijderen van de wortels kunnen de bomen makkelijk omwaaien en daarmee vormen ze een gevaar voor de omgeving. Tijdens de storm vorige week was het gevolg al te zien. Een van de acacia’s ontwortelde en hangt nu schuin richting de N225. ,,De boom is direct getopt”, vertelt een medewerker van de gemeente, ,,zodat er geen gevaar voor het verkeer is.” Het onderzoeksbureau geeft aan dat bij sterke wind meerdere bomen kunnen ontwortelen en het daarom zaak is de bomen op korte termijn te verwijderen. De eigenaar van de Bonte Vlucht moet de veertig bomen herplanten, tien in de plantenbakken en dertig aan de voorzijde van het park.

Ook de aarden wal aan de voorzijde van het vakantiepark moet hersteld worden. De wal moet een halve meter tot een meter hoog worden en anderhalve meter tot twee meter breed, vergelijkbaar met andere grenswallen in de omgeving. Dit volgens richtlijnen gegeven door ecologisch onderzoeksbureau Van den Bijtel uit Driebergen.

De gemeente heeft in de brief aan de eigenaren van het recreatieterrein aangegeven dat de werkzaamheden voor 1 mei moeten zijn uitgevoerd. Wanneer hier niet of niet tijdig aan wordt voldaan, zal de gemeente een dwangsom opleggen.

advertentie
advertentie