Voorziening paddentrek

20 maart 2008 om 00:00 Nieuws

Over een lengte van 650 meter is een kniehoog schot geplaatst tegen paaltjes. Vrijwilligers hebben langs het schot om de 25 meter emmers ingegraven. De voorziening is aangelegd op initiatief en in opdracht van Maarn Maarsbergen Natuurlijk.

Schotten langs weg voorkomen oversteek MAARN - Vorige week is een permanente voorziening voor de paddentrek aangelegd bij de Bergweg langs de Zandafgraving in Maarn.

door Monique José Timmermans

Padden trekken na hun winterslaap massaal naar het (geboorte)water voor het paren en leggen van eieren. Dit fenomeen, de paddentrek begint meestal in de loop van maart en duurt zes tot acht weken.

Valemmers

Voorzitter Geert Kappe van Maarn Maarsbergen Natuurlijk licht toe: ,,Op dit punt hebben we andere jaren altijd met netten en emmers een tijdelijke voorziening gemaakt en de padden over de weg gezet. In 2006 waren dat er 6.000 en in 2007 zo´n 4.000, deze daling was in overeenstemming met het landelijke beeld.’’ Kappe: ,,Nu komen er schotten aan de boszijde langs de weg.

De padden lopen hier ‘s nachts langs en vallen in de ingegraven emmers. Elke ochtend worden de emmers door vrijwilligers geleegd aan de overzijde van de weg, zodat de padden hun tocht richting het water van de Zandafgraving veilig kunnen vervolgen.

Over enige tijd zullen we enkele schotten er tussen uithalen om de padden ook weer de mogelijkheid te geven terug te keren.

Dit terugkeren gebeurt niet zo massaal als de trek naar het water, hiervoor zijn dus ook geen aparte voorzieningen nodig”.

De kosten voor het plaatsen van de permanente voorziening bedragen circa 13.000 euro. De Provincie en gemeente Utrechtse Heuvelrug delen de kosten.

advertentie
advertentie