Duik in het verleden van SGM

13 maart 2008 om 00:00 Nieuws

De reünie vindt plaats in het schoolgebouw en deels er buiten. Want het museum Valkenheide zal opengesteld worden voor de reünisten en een rondgang over Landgoed Valkenheide middels een routebeschrijving is voor velen ook een duik in het verleden. Een aantal leslokalen lag vroeger namelijk verspreid over het terrein. André Dijkgraaf van de jubileumcommissie verwacht veel aanloop: ,,Ik neem aan dat we een aantal van 500 personen makkelijk halen. Die zullen allemaal wel op die dag hun “natje en droogje” moeten hebben. Daar wordt door ons natuurlijk voor gezorgd; we hebben in dat verband een naam hoog te houden omdat we als zeer gastvrij bekend staan. Bij zoveel aanmeldingen gaan we op 31 mei de leerjaren bij elkaar zetten in aparte lokalen. Verder hopen we voldoende foto’s en verhalen binnen te krijgen om het herinneringsboekje tot een collector’s item te kunnen maken. Een actieve groep ex-docenten helpt mee, onder andere met het samenstellen van een film. Hopelijk lukt het om erg veel mensen tot in de verre omgeving te berichten over onze reünie. “Hoort zegt het voort!”

Dijkgraaf: ,,We staan bekend 29als gastvrij’’ MAARSBERGEN - SGM bestaat een halve eeuw. Op 8 oktober 1957 werd de nieuwe ambachtschool geopend door de inspecteur-generaal van het onderwijs, die door het doorsnijden van een brood de sleutel vond om het gebouw te openen. Een van de festiviteiten is een reünie op zaterdag 31 mei voor oud-leerlingen, ex-collega’s, voormalige bestuursleden en MR leden.

door Han Overkamp

Directeur Dick ten Hoopen belicht in het kort de geschiedenis van de school. ,,In 1957 was het een jongensschool voor Valkenheide en voor jongens uit de omgeving. In de loop van de tijd werd het aantal jongens van buitenaf steeds groter. In 1982 opende Valkenheide zelf een school: de Sprong.

Vanaf dat moment werd onze school een volwaardige streekschool. In 1982 kwam het eerste meisje de poort binnen en in 1983 de eerste vrouwelijke docent. In 1986 volgde de fusie met de huishoudschool in Langbroek en in 1994 kwam de Emma Mavo uit Driebergen erbij. Toentertijd heette onze school Technische School Maarsbergen. Nu zijn we dus een reguliere scholengemeenschap: een VMBO met alle leerwegen en met een streekfunctie. En dat meisjes hier een volwaardige plek hebben blijkt uit onze nieuwe opleiding: Mode en Commercie.” Dat de veranderingen in de loop van de tijd groot zijn illustreert André met de volgende anekdote: “de toelating van nieuwe leerlingen gebeurt tegenwoordig uiterst zorgvuldig. Onze plaatsingscommissie gebruikt daarbij het advies van de basisschool en de resultaten van afgelegde toetsen. Vroeger ging dat anders. Iedereen die zich had aangemeld werd opgeroepen op de eerste schooldag. Daar stonden dan alle leerlingen op een rij en zij werden vervolgens in groepen verdeeld van 15 leerlingen elk. Zo ging de klasindeling toen.”

u Aanmelden voor de reünie kan per brief (SGM, Maarsbergseweg 22a, 3953MG Maarsbergen) Of per email via de website van de school www.sgmaarsbergen.nl. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van € 15,- .

advertentie
advertentie