Overberg mee met fusie?

6 maart 2008 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG – Het college van burgemeester en wethouders is blij met de uitspraken van de Gelderse en Utrechtse Staten dat er een onderzoek naar de herindeling moet komen. Als Overberg niet mee wil doen, is dat geen enkel probleem. Overberg is wel van harte welkom. Dat Leusden nu mee mag denken, heeft voor het college geen meerwaarde.

door Gerhard te Winkel

Het college van burgemeester en wethouders van Leusden is blij dat er de komende maanden een open overleg komt over de mogelijke fusie van Scherpenzeel, Woudenberg en Renswoude. In de zogeheten RSW + variant komt daar ook Overberg bij. De gemeenten Woudenberg en Scherpenzeel willen graag samen gaan om toekomstige problemen het hoofd te kunnen bieden. Renswoude voelt meer voor een vorm van samenwerking met Veenendaal of Barneveld.

Woudenberg en Scherpenzeel hebben steeds verteld dat de inwoners van Overberg graag deel uit zouden willen maken van de nieuwe valleigemeente. Uit krantenartikelen en het verhaal van gedeputeerde Dekker in de Utrechtse Staten is daar echter weer twijfel over gerezen. Overberg zou graag bij de Heuvelrug willen blijven. De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil Overberg niet kwijt.

,,Bij de fusie van de Utrechtse Heuvelrug bleek dat Overberg het liefste bij ons wilde horen. Daar zijn toen afspraken over gemaakt. De vertegenwoordigers van Overbergs Belang zijn bij onze vergaderingen over de herindeling geweest. In alle kranten heeft gestaan wat we van plan zijn. Ze hebben nooit gezegd dat ze niet meer mee wilden doen’’, constateert wethouder Albert Heitink.

Hij geeft toe dat de gemeenten de laatste tijd ook niet meer gevraagd hebben of Overberg nog wel voelde voor een herindeling. ,,We gaan binnenkort met vertegenwoordigers van Overberg praten. Als we dat gesprek gehad hebben, zullen we ook contact opnemen met de verantwoordelijke wethouder van de Utrechtse Heuvelrug’’, beloofde Heitink. ,,Toen het plan voor de indeling ontstond wilde Overberg niet meedoen. Als ze niet willen, hoeft dat niet.’’

De Utrechtse Staten hebben uitgesproken dat Renswoude serieus genomen moet worden. ,,Overbodig’’, vindt Heitink. ,,Dat gebeurde al. In het oorspronkelijke voorstel was de eigen positie van Renswoude al vastgelegd.’’ ,,De Utrechtse Staten houden haar kruit droog’’, merkt wethouder De Ridder op. Ook mag Leusden meedenken. ,,Van ons hoeft dat niet. Leusden heeft in het Valleigebied met gemeenten samengewerkt. Nu voelt ze zich ineens blijkbaar heel betrokken bij het gebied.’’

,,Leusden wil graag haar visie geven. Wat die dan wel mag zijn, is niemand bekend. We hebben in het verleden weleens met de gedachte gespeeld dat een gedeelte van het Leusdense buitengebied naar de Valleigemeente zou gaan. Misschien komt die optie nu weer aan bod’’, aldus Heitink. De meerwaarde van het gesprek van gedeputeerde Dekker met Leusden ziet het Scherpenzeelse college nog niet in.

advertentie
advertentie