Unitas heren rollen Vives op

14 februari 2008 om 00:00 Nieuws

Unitas

VC Heuvelrug de baas over Volleer in derby HEUVELRUG - Opnieuw was het een succesvol weekeinde voor de heuvelrugteams. Spirit (d) pakte uit tegen Cito 2 (0-4), terwijl de heren met 0-3 wonnen bij Switch 3. Ook dubbele winst voor VC Heuvelrug: de heren wonnen met 3-0 van Volleer 2, de dames klopten Switch 4 (3-0). Unitas klopte medekoploper Vives 3 (0-3). De Volleerdames waren sterker dan NVC 4 (0-3). Alleen de heren van Volleer gaven sets af tegen Vives 2 (3-2).

In de topper Vives 3 - Unitas werd door beide ploegen goed gespeeld. Henk Hardeman: ,,Het was alle sets tot het einde spannend. Wat uiteindelijk de doorslag gaf was dat wij op de goede momenten slimmer waren. Het afblokken van de driemeteraanvallen van Vives was daarbij belangrijk.’’ Dat leverde in de eerste set na 18-18 winst op met 20-25. In de tweede set moest op 16-12 voor Vives even gas worden gegeven, maar toen Unitas op 16-16 langszij was, gaf men het initiatief niet meer uit handen: 21-25. Unitas wisselde op de diagonaal, waardoor Vives in de derde set wat langer kon bijblijven. Unitas wilde het eerste matchpoint op 23-24 te mooi scoren en miste. Maar op het tweede setpoint was het wel raak: 24-26.

Spirit

Donderdagavond is een lastige speelavond. Tegen de hekkensluiter Switch 3 lag onderschatting op de loer. Coach Martien Prins: ,,Laat je niet meeslepen door hun spelletje, laat je niet verleiden tot nonchalant spel.’’ Spirit bouwde met degelijk volleybal een voorsprong op. Toen gebeurde wat Prins voorspelde: Spirit liet steekjes vallen. Switch overbrugde de achterstand, maar Spirit herstelde net op tijd (23-25). Met een geweldige serviceserie van Yuri de Vries stelde Spirit in de tweede set snel orde op zaken, 17-25. In de laatste set speelde Spirit Switch helemaal zoek. Met 15-25 werd het toch een kloeke overwinning. Klift-Roest Wonen Spirit Dames 1 speelde afgelopen zaterdag in Zeist een wedstrijd tegen de hekkensluiter Cito. Coach Bas van der Brugge: ,,Punten halen is tegen zo’n tegenstander dan ook belangrijk. In de eerste set liep het nog niet helemaal naar wens bij Spirit, er werden veel servicefouten en passfouten gemaakt. Gelukkig profiteerde Cito daar niet van en konden we halverwege de set een beter spelniveau halen en wonnen we de eerste set met 20-25.’’ Het bleef ook daarna een matige wedstrijd, waarbij aan weerszijden veel fouten werden gemaakt. Gelukkig maakte Spirit er minder dan Cito en konden daardoor de wedstrijd winnen. Na 21-25 in de tweede set gaf in de derde set Nicole Stoltenkamp een servicebeurt af zie uiteindelijk leidde tot 12-25 winst voor Spirit. Bas van der Brugge: ,,De wedstrijd werd uiteindelijk met 4-0 gewonnen via opnieuw 21-25. Spirit pakte zo vijf punten. Het was gewoon een matige wedstrijd waarbij ik blij ben met de punten.’’

Volleer

,,Het ging eigenlijk onverwacht makkelijk tegen NVC 4,’’ vond trainer/coach Hans van Dijk. Dat gebeurde echter pas nadat Volleer een slechte eerste set met 23-25 had gewonnen. Van Dijk: ,,Het was niet best, veel gepruts, maar we dicteerden wel. Misschien wel het geluk van de sterkste ploeg. Ik wilde de zes speelsters de kans geven te laten zien dat ze het wel kunnen en liet de opstelling staan.’’ Dat vertrouwen van de coacht werd niet beschaamd. Met servicebeurten van acht en negen punten werden de tweede en derde set op niet mis te verstane wijze in de wacht gesleept: 13-25 en 11-25. Aanvoerder David van de Velde was niet tevreden na de 3-2 nederlaag bij Vives 2. De ploegen kennen elkaar door en door, doen niet veel voor elkaar onder, maar Volleer kwam vaker als winnaar uit de bus dan Vives. ,,We begonnen heel degelijk met 20-25 setwinst.

Paul Tollenaar bleek een sterke dag te hebben en scoorde veel punten.’’ Nadat Vives via 25-21 de stand weer had gelijkgetrokken dicteerde Volleer opnieuw het spel met 19-25 als resultaat. ,,De vierde set ging tot 22-22 volkomen gelijkop. Helaas vergat de scheidsrechter tot tweemaal toe dat een achterspeler niet mag blokkeren en dat kostte ons met 25-23 de set. Dat we daarna de vijfde set met 15-9 verloren was toen eigenlijk niet meer dan begrijpelijk,’’ verklaarde Van de Velde zijn ontevredenheid over het verlies van de vierde set en daarmee van de wedstrijd.

VC Heuvelrug

Hans Bouman: ,,VCH tegen Volleer 2 is voor ons de enige echte streekderby. Het Ajax-Feijenoord van de Heuvelrug met altijd een niet te voorspellen uitslag.” VCH begon met Ronald ter Beest op Diagonaal en Theo Berkhof op buiten. Met deze opstelling denderde VCH over Volleer heen, 25-16. In de tweede set werd het een stuk lastiger. Volleer wilde zich niet opnieuw laten overklassen en Tot 24-24 bleef het spannend. B

ouman: ,,Toen een loepzuiver punt voor Volleer niet door de scheidsrechter werd gezien buitte VCH dit buitenkansje volledig uit: 26-24.

In de derde set was bij Volleer het lampie uit en VCH denderde opnieuw zonder problemen door naar een overtuigende setwinst van 25-15.’’ Nog steeds blijft VCH in het spoor van Unitas. Zaterdag de kraker in Doorn.

Het belangrijkste nieuws voor de dames van VCH was dat Gemma van Oostrom weer zover van haar enkelblessure is hersteld, dat zij weer kon spelen. ,,Toch keken we snel tegen een achterstand aan tegen Switch 4. Maar bij 0-6 kregen we het ritme weer te pakken.

Het werd 12-12 en we pakten de set uiteindelijk met 25-21.’’

In de tweede set hoefde VCH niet tot het uiterste te gaan om hetzelfde resultaat te bereiken.

Met Aletta van de Wal in de ploeg werd ook de derde set gewonnen, nu zelfs met 25-18.

VCH kan als koploper zaterdag in Doorn goede zaken doen tegen nummer twee: Spirit 2.