Burgers zijn onze ogen en oren

24 januari 2008 om 00:00 Nieuws

DOORN/MAARN - Marco Minjon is sinds september 2007 wijkagent in Maarn. Samen met collega Frans Schouten, zijn zij het eerste aanspreekpunt binnen de politie voor de bewoners van Maarn en Doorn. ,,We hebben bewust de keuze gemaakt om beiden in de twee dorpen te werken, mocht een van ons bijvoorbeeld een week afwezig zijn, dan blijven er geen zaken liggen, dan neemt de collega het waar”, licht Minjon toe, ,,ook bij onze wisseldiensten is de bereikbaarheid beter gewaarborgd”.

door Monique José Timmermans

,,Met veel plezier heb ik tien jaar in Driebergen als wijkagent gewerkt. Het is een uitdaging nu in Maarn en Doorn aan de slag te zijn, nieuwe gezichten, een andere omgeving en mogelijk ook andere problematiek. Dat kan ik nog niet helemaal inschatten, de band met het dorp moet je opbouwen, dat kost meer tijd dan een half jaar”.

Het is voor de wijkagenten belangrijk de burgers te leren kennen, zij zijn de ogen en oren van de politie. ,,Als wij geen meldingen krijgen, blijft bij ons een beeld leven dat alles prima gaat. Het heeft dus wel degelijk zin om de politie te bellen. Die ene melding kan voor ons net het ontbrekende stukje van de puzzel zijn”, aldus Minjon.

Jeugdproblematiek

Een van de aandachtspunten voor de wijkagenten is de jeugdproblematiek. ,,Daar waar het samenkomen van jeugd tot overlast voor omwonenden leidt, heeft de politie middelen om in te grijpen. Een probleem kan niet in één keer opgelost worden. Het begint weer bij meldingen die binnenkomen, vervolgens gaan wij regelmatig op verschillende tijden kijken. Wij moeten de overlast zelf constateren om wat te kunnen doen, eerst waarschuwen en in een volgend stadium bekeuren. Onze ervaring is dat de jeugd best aanspreekbaar is, zeker als het ze geld gaat kosten”. Ook ouders worden geïnformeerd als hun kind regelmatig voor overlast zorgt. Veel verwacht de politie van het convenant dat is afgesloten met het Revius, een samenwerking tussen middelbare school, politie en gemeente. In Zeist werkt het heel goed en ook andere middelbare scholen willen een convenant ondertekenen. Ook met de basisscholen in Maarn lopen contacten.

Diefstal

Een ander onderwerp is de fietsendiefstal en autoinbraak. Recent zijn in het kader van het project ‘burgeralert’ in Maarn flyers uitgedeeld door studenten. De fiets met een deugdelijk slot op slot zetten blijft het belangrijkste en in de auto nooit waardevolle spullen achterlaten. Met name bij de conferentieoorden in de omgeving is de auto – cq laptop – vaak het doelwit. Ook hier geldt weer de alertheid van de burger. Meldingen van personen die zich verdacht ophouden bij fietsenstalling of parkeerplaats kunnen in het politiesysteem mogelijk geïdentificeerd worden. Met de gemeentelijke herindeling is de buurtpreventie op een lager pitje komen te staan. ,,Volgende week hebben we een afspraak met vertegenwoordigers van buurtpreventie in Maarn. Het buurtpreventieproject houdt de lijnen kort en maakt de inhoud van meldingen vaak van betere kwaliteit”, besluit Minjon het verhaal.

advertentie
advertentie