Welzijnsstichting gaat jeugdhonk besturen

17 januari 2008 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Het bestuur van het jeugdhonk heeft eind december haar functie neergelegd. Reden hiervoor is aldus ex-voorzitter Thomas Delfgou, het niet serieus genomen door en het gebrek aan steun vanuit de gemeente. Maar het jeugdhonk in Amerongen moet zo snel mogelijk weer open, daar zijn alle betrokkenen het over eens en dat geeft tevens de opening om naar een oplossing te zoeken.

Over paar maanden open op nieuwe locatie

door Marleen Meijer

Het uitblijven van een besluit na herhaaldelijk verzoek om een voetbaltafelspel blijkt de hoofdoorzaak van het besluit te stoppen. ,,Het eerste verzoek dateert al uit 2005. De nodige herhalingen volgden, maar een reactie anders dan een ontvangstbevestiging volgde nooit. Maar er was meer aan de hand, de stukken raakten zoek bij de gemeente, een rekening voor gebruikersbelasting, terwijl het noodgebouw waarin het jeugdhonk gevestigd is eigendom van de gemeente is. Een aanmaning voor Nutsvoorzieningen, terwijl de gemeente verantwoordelijk is voor de betaling daarvan. Een bezoek van de jeugdadviseur van de gemeente die toezegde spoedig met antwoorden te komen en vervolgens niks meer van zich liet horen, voerde de frustratie nog verder op”, aldus Delfgou. De druppel die de emmer deed overlopen was het verzoek om een gesprek met de burgemeester dat afgewezen werd. ,,De burgemeester had geen tijd voor ons en vond het de taak van de wethouder.” Kort daarop kwam wethouder Elisabeth van Oostrum die na het vertrek van Emmy van Wijngaarden het jongerenbeleid in haar portefeuille heeft gekregen op bezoek. Ze deed geen toezeggingen, omdat ze het via de officiële kanalen wilde laten lopen. Hiermee was het vertrouwen in het gemeentelijk apparaat weg.

Ziel en zaligheid

Delfgou en de overige bestuursleden hebben hun besluit uitgelegd aan de jongeren. ,,Ze zijn er niet blij mee, maar ze weten hoe het zit en hebben gezien wat wij de afgelopen vijf jaar voor ze gedaan hebben. We (bestuur en vrijwilligers) hebben er onze ziel en zaligheid in gestoken. Het is veel meer dan alleen de jongeren een plek geven waar ze samen kunnen komen. We hebben ze als het nodig was ook aangepakt, geschorst en geholpen hun problemen op te lossen.”

Delfgou wil niets liever dan dat het jeugdhonk weer snel open gaat. Maar dan met een ander bestuur. Het voorstel is om het bestuur onder de paraplu van de Welzijnsstichting te brengen. De jongerenwerker Joep van Dam is al twaalf uur per week actief voor het jongerenwerk in Amerongen. Die uren zouden aldus Delfgou uitgebreid moeten worden naar 36 uur. Sjaak Blenk van de Welzijnsstichting beaamt dat het voorstel besproken is en staat er niet negatief tegenover. ,,Het gaat over het overnemen van het beheer en de verantwoordelijkheid. Wel is er een aantal voorwaarden waar aan voldaan moet worden. “

Betaalde beroepsuren

Het gaat hier om betaalde beroepsuren en daar hangt een prijskaartje aan, waaraan de gemeente moet mee betalen.” Ook is het voor Blenk belangrijk dat de vrijwilligers behouden blijven. Het beheer en de verantwoordelijkheid van het jeugdhonk kan gekoppeld worden aan het ambulante jongerenwerk, maar de mening van de vrijwilligers die het honk draaiende houden moet gerespecteerd blijven.”

Hans Nijhof van de PvdA noemt het één van de lijken uit de kast van voormalig wethouder Emmy van Wijngaarden. Nijhoff stelde het jeugdhonk aan de orde in de commissievergadering vorige week. Hij is tevreden over de toezeggingen die wethouder Van Oostrom deed in deze vergadering.

Navraag bij Van Oostrum leert dat de ruimte waar het jeugdhonk tijdelijk ondergebracht gaat worden bij de Woningbouwvereniging in Amerongen per 1 februari vrijkomt. ,,Er moet nog een vergunning afgegeven worden om deze opslagruimte als jeugdhonk te mogen gaan gebruiken. Dit moet in het college met voorrang behandeld worden. Dan volgt nog een verbouwing en de aanschaf van materialen.” Deze locatie is wederom een tijdelijke totdat de Allemanswaard klaar is en het jeugdhonk daar definitief een plek krijgt. Het zal echter wel een paar maanden duren voor het honk zijn deuren daadwerkelijk weer kan openen. Om de tijd tot opening van het honk te overbruggen wil Van Oostrum samen met jongerenwerker Joep van Dam en betrokken jongeren bekijken of er iets regelen valt. De eigenaar van restaurant het Berghuis heeft inmiddels de Bergschuur aangeboden om daar in deze periode af en toe wat voor de jongeren te organiseren.

Binding

De wethouder wil de jongeren direct betrekken bij de verbouw van de ruimte bij de woningbouwvereniging, zodat het ook ‘echt’ hun plek wordt. Ze kijkt momenteel naar het SGM in Maarsbergen waar Amerongse jongeren die het jeugdhonk bezoeken op school zitten. Ze wil met deze school overleggen of er een mogelijkheid is om deze leerlingen bij de verbouwing te betrekken als een soort leerproject. Van Oostrum benadrukt dat het haar doel is de jongeren zo snel mogelijk binding te laten krijgen met het nieuwe onderkomen.

Dat het bestuur gevormd gaat worden door de welzijnsstichting vindt de wethouder prima, dat biedt volgens haar ook andere mogelijkheden voor activiteiten voor de jeugd ‘s middags na schooltijd. De verbouw en de inrichting van het honk schat de wethouder in op ongeveer 10.000 euro, ze wil dat ondermeer bekostigen uit de bestemmingsreserve van het jongerenactieplan.

Vrijwilligers

Van Oostrum benadrukt nog dat het behoud van de vrijwilligers voor het honk nu centraal staat. ,,Het is van groot belang dat ze er vertrouwen in hebben wanneer de welzijnsstichting het bestuur overneemt.” Thomas Delfgou wil wanneer de wethouder doet wat ze in zijn ogen moet doen wel een rondje bellen onder de vrijwilligers om hun te motiveren met het nieuwe bestuur bij het honk te blijven. ,,Maar dan moet het jeugdhonk de jongeren wel wat te bieden hebben.”

Foto 1: De deuren van het Jeugdhonk op de huidige locatie blijven gegsloten.

Foto 2: Thomas Delfgou.

advertentie
advertentie