Houdt VLN op te bestaan?

13 december 2007 om 00:00 Nieuws

Voorzitter Han van den Hoek legt uit hoe het bestuur tot dit voorstel is gekomen: ,,Peter van Oosten de Boer, jarenlang een drijvende kracht van VLN, wil zich al geruime tijd als secretaris terugtrekken uit het bestuur om zich te kunnen concentreren op de redactie van ‘Paal&Perk’.’’ Maar elke poging om een vervanger te vinden strandde en omdat Van Oosten de Boer nu definitief uit het bestuur stapt, heeft het bestuur zich de vraag gesteld ‘waarom bestaan wij nog naast de Vereniging voor Dorp en Natuur (D&N)’? Van den Hoek: ,,Anno 1992 was er alle reden om in Leersum actieve weerstand te bieden aan B&W en gemeenteraad. D&N deed toen niet genoeg en VLN werd opgericht. We mogen stellen dat Leersum nu ‘natuurlijker’ is dan het zonder ons zou zijn geweest. Maar D&N weert zich vandaag de dag op een meer nadrukkelijke wijze dan toentertijd, ze hebben bewezen actief, agressief en slagvaardig te kunnen zijn.’’ Beide verenigingen zijn lid van de Federatie Groene Heuvelrug (FGN). Daarom roept het bestuur alle leden van VLN op na een eventuele ontbinding lid te worden van D&N en zich aan te sluiten bij de Werkgroep Ruimtelijke Ordening van die vereniging.

Leersum Natuurlijk was luis in de pels LEERSUM - Vorige week viel het Ledenbulletin ‘Paal&Perk’ van de Vereniging Leersum Natúúrlijk (VLN) in de brievenbus. Op de voorpagina twee in het oog springende koppen melden: ‘Het eind in zicht’ en ‘Het voorstel tot ontbinding van de vereniging’. Tijdens de ledenvergadering van 29 januari 2008 in d’Arthuizen zullen de leden beslissen of het doek definitief valt over de zestien jaar geleden opgerichte vereniging.

door Jan Meijer

Luis in de pels

De Vereniging Leersum Natuurlijk heeft zich altijd opgesteld als een luis in de pels. Men was niet per definitie tegen bouwplannen, maar wilde waken voor een al te gemakkelijke besluitvorming bij bouwplannen. In het voormalige Leersum werd regelmatig (te) gemakkelijk gegrepen naar de mogelijkheid van een artikel 19 procedure. In dat geval keek VLN kritisch naar de plannen en stak dan een waarschuwende vinger op. In veel gevallen leidde deze waarschuwende vinger tot aanpassing van de plannen. Om te illustreren dat men niet altijd ergens tegenstander van was en het liefst constructief meedacht in de mogelijkheden binnen bestemmingsplannen werd samen met Dorp en Natuur de oude dorpspomp in ere hersteld. Deze pomp, die ooit stond nabij het gemeentehuis en jarenlang ergens was opgeslagen, hoorde terug te keren in het Leersumse dorpsbeeld vonden beide verenigingen. Hij kreeg een prominente plaats op het gereconstrueerde Kerkplein.

Op 29 januari 2008 zullen de leden besluiten of zij het bestuursvoorstel tot ontbinding zullen steunen. Als die steun er is, wil VLN als blijvend aandenken aan haar bestaan een parkbank plaatsen langs een wandel- of fietsroute in Leersum en een schenking doen aan de Federatie Groene Heuvelrug. Wat dan nog overblijft wordt overgedragen aan Dorp en Natuur specifiek Leersumse natuur-, milieu- en landschappelijke belangen te behartigen. Dan zal na 16 jaar en 25 dagen een markante vereniging opgehouden zijn te bestaan, maar voortleven in Dorp en Natuur en de Federatie Groene Heuvelrug.

Vindt u dat VLN moet stoppen, of juist niet? Vul dan de poll in, elders op deze site.

advertentie
advertentie