VC Heuvelrug klopt Unitas

15 november 2007 om 00:00 Nieuws

Spirit

Dames Volleer door winst op Irene aan kop HEUVELRUG - Opnieuw wisten de volleyballers van VC Heuvelrug een derby met winst af te sluiten. Unitas werd gedecideerd met 3-1 verslagen. De dames gaven de punten mee met Spirit 2 (1-3). Irene 2 - Volleer was een dubbelprogramma dat door de heren werd verloren (3-1) maar door de dames werd gewonnen (1-3). Spirit won met 0-3 bij Nesselande 6, terwijl de dames met 3-2 van koploper DOSC verloren. De zitvolleyballers hadden weinig moeite met Omniworld: 0-4.

Nesselande is de koploper in de competitie en Spirit was dus gebrand om deze wedstrijd in de hol van de leeuw te winnen. Spirit speelde in de eerste set bij vlagen uitstekend volleybal en ‘blies de tegenstander uit de schoenen’. Alles klopte: een goede pass, dreiging op de midden, onvoorspelbare ballen van de spelverdeler en aanvallers die imponerend scoren of met een leep balletje iedereen verrassen. Op alle fronten werd Nesselande geklopt (18-25). De tweede set was een kopie van de eerste. Even had Spirit het lastig toen Nesselande vijf punten op rij maakte. Het mooiste moment van de wedstrijd was de omloopbal op Yuri de Vries (18-25). In de derde set kende Spirit wat kleine concentratieproblemen. Tot 20-20 ging het spel gelijkop. Nesselande rook kansen en bood meer tegenstand. Maar ook deze set was - met een beetje geluk - voor Spirit (23-25). Met deze belangrijke 3-0 overwinning doet Spirit goede zaken. Zaterdag wacht Warande, ook een tegenstander uit de top van de ranglijst.

Spirit dames1 moest vrijdag avond aantreden in Den Dolder tegen DOSC dat op dat moment op de tweede plaats stond. Bas van der Brugge: ,,Het late tijdstip maakte de omstandigheden niet ideaal, maar Klift-Roest Wonen Spirit ging goed uit de startblokken. Vanaf het begin werd een goede druk gehouden en vooraal de verdediging onder aanvoering van de libero Simone zat potdicht. De eerste twee sets werden dan ook binnengehaald met 25-21 en 25-18.’’ Maar toen knapte er iets bij de dames. De derde set verliep slecht en ook de inbreng van spelverdeelster Laura Vogels kon het tij niet meer keren. De set werd met 25-7 verloren. Spirit, geschrokken, ging de vierde set weer beter spelen. Lang ging het gelijkop, maar de set ging toch met 25-20 naar DOSC. Voor het eerst in het bestaan van Spirit werd een vijfde set gespeeld. Omdat Spirit hier nog niet goed mee om wist te gaan en ging die verloren met 15-10.

Volleer

De dames van Volleer begonnen gespannen aan de wedstrijd tegen Irene 2. Coach Hans van Dijk: ,,Bij 11-3 nam ik een time-out en ze wisten zelf al wat eraan mankeerde. Ik hoefde dus niets te zeggen en het team zelf herstelde zich met 21-25.’’ Dat tekent de kracht van dit moment, want ook de tweede set werd met 18-25 gedecideerd gepakt. Ook in de derde set kwam Volleer voor, maar toen kon Irene met 25-22 profiteren van Volleerfouten. Hans van Dijk: ,,Ook daar kwam het team zelf overheen, getuige de afstraffing in de vierde set met 15-25.’’

De heren hadden vooral last van de zaal tegen Irene 2. Kees Hellinga: ,,Het is onmogelijk daar elkaar te verstaan en de vloer en de bal worden door het vocht snel glad en zwaar. Daardoor hebben we de hele wedstrijd moeite gehad met de pass en de aanvalsopbouw. Zo ging het toch niet sterke Irene, dat zijn thuishal beter kent dan wij, met de punten aan de haal.’’ Na de eerste set die werd verloren met 25-19 kende Volleer een opleving, die prompt leidde tot setwinst (22-25). Hellinga: ,,We dachten toen het lek boven te hebben, maar Irene nam een 7-1 voorsprong. Na 9-9 liep Irene weer weg naar 15-10 en dat haalden we niet meer in (25-22).’’ Alleen Bob Hellinga kwam daarna nog tot scores, maar toen hij na een botsing met Paul Tollenaar even groggy was en de scheidsrechter het spel niet stillegde, greep een geïrriteerd Volleer ook naast de vierde set: 25-22.

Zitvolleybal

,,Omniworld speelde beter dan vorig jaar, maar bij Volleer keert langzamerhand de vorm van vorig jaar terug.’’ Paul Harmsen, zelf na een knieoperatie zijn wedstrijdritme weer opbouwend, constateerde dat met de nieuwkomers Hans Beukers en Jon Koot de kwaliteit van Volleer in de breedte groeit. ,,Tegen Omniworld hebben we elke set in een andere opstelling gespeeld en dat leverde steeds een degelijke uitslag op.’’ Via 15-25, 11-25, 15-25 en 13-25 werd het krachtsverschil zichtbaar gemaakt.

VC Heuvelrug

De winst van vorige week op Volleer gaf VCH de overtuiging dat ook Unitas sinds lange tijd weer eens kon worden verslagen. Met Erwin Schut voor Benno Ravenswaaij opende VCH goed en wist men Unitas in toom te houden. VCH ging steeds beter spelen en bepaalde de stand in de eerste set op 25-15. VCH ging met dezelfde opstelling verder en bouwde aan een voorsprong die resulteerde in 25-17. Unitas kon dit niet op zich laten zitten en vocht zich in de derde set terug in de wedstrijd. Met setpunten over en weer was het spannend tot de laatste seconde. Hans Bouman: ,,We maakten individuele fouten en ik verloor even mijn beheersing. Dat kostte ons met 26-28 de set.’’ Bouman werd door zijn team tot de orde geroepen en het resultaat was een klinkende 25-13 setwinst. Voorzichtig denkt VCH aan promotie, maar de competitie is nog lang.

,,We hebben het laten liggen tegen Spirit 2. De nederlaag was helemaal onze eigen schuld,’’ vertelde Gemma van Oostrom. In de eerste set werd een voorsprong opgebouwd, die te simpel werd weggegeven (21-25) waarna Spirit met 25-20 werd weggetikt. VCH leek in de derde set gemakkelijk naar winst te gaan. Maar de 10-2 voorsprong werd doordat de aanvalsters geen bal meer goed raakten dramatisch weggegeven met 17-25. VCH kwam niet meer over deze deceptie heen en Spirit greep dankbaar de winst via 11-25.