Bewoners nog niet enthousiast over Centrumplan Maarn

4 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

Op een inspraakavond van 21 juni gaven de aanwezige dorpelingen al blijk van weerzin tegen de massaliteit van het nieuwbouwproject, in handen van projectontwikkelaar OVOM. De aangepaste welstandscriteria werden op 7 augustus gepubliceerd in een Beeldkwaliteitsplan. De inspraaktermijn hiervan loopt eind deze week af.

MAARN -,,Te hoog en niet passend in het dorpse”. Dat zijn in het kort de belangrijkste bezwaren van bewoners en belangenorganisaties tegen de nieuwbouwplannen voor het centrum van Maarn. De gemeente besloot na kritiek van de bevolking de hoogte van het project met een meter te verlagen, maar dat stelt de bewoners niet gerust, zo blijkt uit de ingediende bezwaarschriften.

door Marja Eestermans

Te hoog

Het plan van SAB Strategie en Ontwerp spiegelt het complex met winkels en woningen, dat moet verrijzen op de hoek Tuindorpweg/Raadhuislaan, aan het nieuwbouwpand aan de overkant, aan het 5 Meiplein. Dit bestaat uit twee woonlagen boven de Rabobank en ABN AMRO. Het heeft een hoogte van 9,40 meter, met bovenop een torentje van 2,75 meter. ,,Dertien meter is te hoog voor het nieuwe complex’’, aldus Ted Kuijpers van het Seniorenplatform Utrechtse Heuvelrug. ,, De ‘torens’ vormen straks een soort poort tussen Tuindorpweg en Raadhuislaan en dat past niet in het dorpse karakter”, aldus Kuijpers namens de seniorenorganisaties in Maarn.

Truus Waldmann, bewoonster van de nieuwbouw aan het 5 Meiplein, verwoordde haar zienswijze in een brief aan het college. ,,Drie lagen is teveel, één laag kan én moet eraf. De brede opzet komt de verkeersveiligheid op dit toch al drukke kruispunt ook niet ten goede.’’

De Maarnse heeft daarnaast twijfels bij de economische haalbaarheid van het plan. ,,Wie wil er, op de supermarkt na, één van de vele winkels in het project huren?’’, vraagt ze zich af. ,,Maarn heeft geen regiofunctie, en het huidige winkelbestand voorziet in de behoefte. De verhuur van de winkels aan het 5 Meiplein heeft slechts de banken als huurders opgeleverd. Beter is het om op de begane grond woonappartementen te realiseren.’’

Middenstand

Het Seniorenplatform heeft vragen over de parkeeranalyse. ,,De minimale parkeernorm is gebruikt. Geen aantrekkelijk vooruitzicht als er naar meer middenstand wordt gezocht”, vindt Kuijpers. ,,De huidige verkeerssituatie in de Raadhuislaan is dikwijls chaotisch. Wij adviseren over te gaan tot éénrichtingsverkeer.” Ook vraagt het platform om ruimte voor ‘ontmoeting op de stoep’.

Jan Pieters, hoofd van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente zegt alle bezwaren zorgvuldig in overweging te nemen. Daarna buigt de gemeenteraad zich over de aangepaste welstandcriteria. Na vaststelling door de gemeenteraad toetsen de Welstandscommissie en de gemeente het plan.

advertentie
advertentie