Eerste Hulp Bij Opvoeden

27 september 2007 om 00:00 Nieuws

De Driebergse pedagoog en andragoog Carien Huijzer kan het iedereen aanraden. Elke ouder kan namelijk wel wat tips gebruiken, ook ouders van gezinnen waar geen sprake is van hysterische ‘Nanny-achtige’ toestanden. ,,In die tv-programma’s zijn de gezinssituaties heel extreem. En de methode van straffen en belonen heeft niet mijn voorkeur. Niet dat straffen en belonen geen tijdelijke hulpmiddel kan zijn’’, nuanceert de comunicatietrainer. ,,Maar ouders willen liever dat kinderen uit innerlijke motivatie iets doen, niet omdat ze een beloning te wachten staat.’’

Huijzer geeft cursus aan ouders MAARN - De opvoeding, het lijkt voor ouder én kind soms op een niet aflatende worsteling. Waarin er veel niet mag en wel moet. Het kan zo veel leuker, en iedereen kan het leren. Bij Maarn Wijzer start volgende week de cursus Eerste hulp bij opvoeden voor ouders.

door Marja Eestermans

Volwassenen

De cursus van Huijzer kiest een andere insteek. ,,Ik zie opvoeding als een ontwikkelingsweg voor volwassenen. Het gaat erom duidelijk te krijgen hoe je de omgang met elkaar wilt vormgeven. Ouders werken eraan te leren zichzelf helder uit te drukken en de ander goed te begrijpen.’’In zeven bijeenkomsten met theorie, oefeningen en training van communicatieve vaardigheden komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod: inleven in kinderen, de verschillende leeftijdsfasen, het aangeven van grenzen, het omgaan met conflicten en het aangeven van behoeften en wensen.

Voorbeelden

De leerstof is direct in de gezinspraktijk toepasbaar. ,,We nemen de eigen situatie van de deelnemers als uitgangspunt om te leren. Ik begin met een ronde over hoe het gaat en vanuit de vragen en situaties die aangedragen worden ga ik verder met de theorie. In de slotronde hoor ik of aan de verwachting is voldaan, of het bij ze past en wat ze zich voornemen toe te passen. Het blijkt erg fijn te zijn van elkaar te horen dat anderen ook met dezelfde dingen zitten en van elkaar te leren.’’ Carien Huijzer is een ervaringsdeskundige. Niet alleen werkte ze voor ouders met opvoedings- en relatieproblemen en als peuterleidster, maar ze is zelf moeder van vier kinderen. ,,Wat je merkt is dat kinderen veel meer gaan vertellen als gevolg van een andere omgang. Ouders leren om niet direct met oplossingen aan te komen, maar het kind ruimte te geven om zelf oplossingen te zoeken. Laat ze maar lekker praten’’, aldus Carien. ,,Kinderen gaan dan ook meer rekening houden met jou als ouder, omdat aan hun behoeften wordt voldaan. Je leert omgaan met je eigen emoties.’’ Dat de investering lonend is, blijkt wel uit de reacties van cursisten. ‘Opvoeden is veel leuker geworden’, is een van de opmerkingen van vroegere deelnemers. ‘Ik heb een goede band met mijn kinderen en er is veel minder weerstand.’ ,,Als ouders tegen mij zeggen: ‘Ik heb in de cursus veel over mezelf en mijn vaste patronen geleerd’, dan is het belangrijkste doel bereikt.’’

De cursus start op 9 of 11 oktober, er zijn nog plaatsen. Kosten zijn 60 euro, incl handleiding. Aanmelden bij Elice van Berkel, 0343 - 443142.

advertentie
advertentie