13 september 2007 om 00:00 Nieuws

In het Cultuurhuis staan tien panelen opgesteld met foto’s, met daarbij een beknopte geschiedenis van elke buitenplaats of kasteel zoals het bouwjaar. Daarnaast zijn er schitterende familieportretten van de vroegere bewoners te zien. In het verleden kregen zowel Huis Doorn als Kasteel Moersbergen erkenning als Ridderhofstad, Huis Doorn in 1536 en Moersbergen in 1539.

Ridderhofstad, buitenplaatsen en kastelen DOORN - Ter gelegenheid van Open Monumentendag is vanaf dit weekend in het cultuurhuis een foto- expositie te zien met afbeeldingen van Doornse Kastelen en Buitenplaatsen. De expositie werd samengesteld door de beheerder van de Oudheidkamer, Ton de Graaff, met medewerking van vrijwilligers van de Historische Vereniging Thorheim.

door Bertie Stierhout

Een Ridderhofstad was een huis waar omheen een gracht lag, het was alleen bereikbaar via een ophaalbrug. Zij moesten ook beschikken over een sterke ingangspoort. In tijden van nood moest een hofstad over mogelijkheden beschikken de omwonenden op het platteland in bescherming te kunnen nemen. Als tegenprestatie kregen de hofsteden vrijstelling van bepaalde belastingen. Voor Huis Doorn was er Villa Thorhem, geheel van hout gebouwd. In latere tijden werd het door Domproosten bewoond en onderging het vele verbouwingen. Op de foto’s zijn afbeeldingen te zien van de periode rond 1900, waar de ophaalbrug nog tussen twee eilanden ligt. Natuurlijk is een paneel geweid aan de laatste beroemde bewoner, Wilhelm II, die er woonde van 1919 tot 1942. Diverse foto’s met zijn eerste echtgenote Auguste Victoria en enige jaren later met zijn tweede vrouw Hermine van Reuss. Een mooie afbeelding is te zien van de laatste bewoonster barones van Heemstra de Beaufort van wie de keizer het huis van heeft gekocht.

Kasteel Moersbergen was oorspronkelijk ook van hout gebouwd werd in de 15de eeuw pas steen. De laatste bewoner was de familie Luden, van 1897 tot 1922. Zij legateerden uiteindelijk het kasteel met goederen aan het Utrechts Landschap. De indrukwekkende hal met hekwerk en een kamer met een enorme gobelin aan de muur laten zien hoe luxueus deze familie woonde.

De familie van Eeghen bewoonde van 1865 tot 1939 Aardenburg. Rond 1900 werd een foto gemaakt van Olga van Eeghen van Loon met een japon waarin een ‘queue de Paris’ in is verwerkt, zeer ongemakkelijk maar mode in die tijd. De bankier Hendrik van Loon kocht in 1885 Hydepark dat in 1942 door brand werd verwoest. Afbeeldingen van verschillende kamers zijn er gelukkig nog wel te zien, plus een foto waar de hele familie op staat. Een levensgrote foto, beschikbaar gesteld door Manége Den Toom, laat Louise Borski, echtgenote van Hendrik van Loon, als amazone zien.

Toen de zoon van Hendrik van Loon Louis trouwde, werd voor het echtpaar in 1889 Huize Laforet gebouwd. Ook hier foto’s van zowel interieur als exterieur. Helaas moest in 1971 de slopershamer zijn werk doen.

Een bijzondere tentoonstelling met tal van wetenswaardigheden over onze buitenplaatsen. De expositie is dagelijks geopend tot 21 september.

advertentie
advertentie