Jongeren vermaken AZC-kids

23 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

De meeste vrijwilligers komen uit Europa, behalve uit Nederland ook uit Duitsland, Spanje, Italie, Roemenie, Griekenland. In deze groep zitten ook twee vrijwilligers die niet uit Europa komen, Youngjin Jang en Reina Miyakita uit respectievelijk Zuid-Korea en Japan. Voor beiden is het net als voor de meeste andere vrijwilligers de eerste keer dat zij in Nederland zijn. De groep staat onder leiding van twee Nederlandse vrijwilligers die al eerder bij het AZC in Leersum waren, Tabitha Hendriks en Arina Reyntjes. De vrijwilligers betalen zelf hun reis en verblijfkosten, koken hun eigen maaltijden en slapen op het AZC. De intentie is het bevorderen van maatschappelijke betrokkenheid van jongeren en met elkaar, om ervaring op te doen, kennis te maken met verschillende culturen en om te leven in een groep. Door het drukke dagelijkse programma blijft er weinig tijd over om iets van Nederland te zien. Na het ontbijt is er dagelijks om 10.00 uur een planning voor het programma van die dag. De middag en avond staan in het teken van een activiteit met de kinderen en daarna vindt er nog een nabespreking plaats van de afgelopen dag. Zaterdag zijn alle vrijwilligers samen naar Utrecht geweest en als het nog kan wordt zaterdag Amsterdam nog bezocht.

Overeem: ,,Iedereen is zo enthousiast’’ LEERSUM - Sinds vorige week maandag is een groep van zestien vrijwilligers uit diverse landen via de SIW (Stichting Internationale Vrijwilligersprojecten) actief op het AZC in Leersum. De kinderen op het AZC gaan eigenlijk liever naar school dan dat zij vakantie hebben en zeker een lange zomervakantie is moeilijk te vullen dus zijn deze vrijwilligers meer dan welkom.

door Rob Verbraak

Enthousiast

Aan alle activiteiten is deelgenomen door enthousiaste groepen van steeds circa 25 kinderen van het AZC. Door de vrijwilligers zijn onder andere een sportdag, discoavond, dansles, knutselen, aerobics georganiseerd. Omdat vanwege het geloof niet iedere activiteit voor alle meisjes toegankelijk waren, was er ook een speciale meidenavond. En er was een modeshow. Op de bijgaande foto is een impressie te zien van de modeshow die afgelopen maandagmiddag werd gehouden. De deelnemende kinderen liepen in eigen gemaakte kleding als volwaardige mannequins over de cat walk, wat zorgde voor erg veel enthousiaste reacties en veel applaus. Ondanks de verschillen in taal verliep het contact tussen de kinderen en de vrijwilligers op een erg plezierige wijze.

Marthie Overeem is programmabegeleider van het AZC en minstens net zo enthousiast als de kinderen. Overeen: ,,Vrijdag wordt een spetterend slotfeest georganiseerd. Dan zal er een presentatie door alle deelnemende kinderen gegeven worden. Aan bod komen dan alle verschillende activiteiten van de afgelopen veertien dagen. Ook de vrijwilligers zullen dan een voorstelling geven waar de kinderen en hun ouders van zullen genieten. Andere belangstellenden zijn uiteraard van harte welkom. Ik ben enorm blij met de inzet van alle vrijwilligers, als ik jong zou zijn dan zou ik dit vrijwilligers werk ook gaan doen. ‘’

advertentie
advertentie