Verdachte naar huis gestuurd

5 juli 2007 om 00:00 Nieuws

OVERBERG/UTRECHT - De rechtbank in Utrecht heeft een voormalig tbs'er uit Overberg vrijgelaten. De 34-jarige Overberger wordt verdacht van mishandeling en bedreiging. De verdachte zat al sinds oktober in voorarrest en omdat het Pieter Baan Centrum geen dwangverpleging adviseert, besloot de rechtbank de verdachte naar huis te sturen.

De verdachte stond tot een jaar geleden onder toezicht omdat hem eind jaren negentig tbs was opgelegd. Nog geen twee maanden nadat dit toezicht was opgeheven, raakte hij betrokken bij een vechtpartij in coffeeshop Moonlight in Veenendaal. De verdachte bleek 'om zich te kunnen verdedigen' een geslepen schroevendraaier en een grote zaklamp te hebben meegenomen.

De verdachte werd vervolgens in Overberg door een arrestatieteam opgehaald. Hij weigerde om een psychiater te woord te staan en de rechtbank stuurde hem naar het Pieter Baan Centrum. Daar wilde de verdachte eerste niet meewerken, maar gedurende zijn verblijf veranderde hij van mening. Eigenlijk moest de zaak dinsdag behandeld worden. Door de veranderde opstelling van de verdachte zou het rapport te laat klaar zijn, het bleek toch gereed maar toen was er geen zittingstijd meer.

Raadsvrouwe D. Putker vroeg omdat de deskundigen van het Pieter Baan Centrum geen dwangverpleging hebben geadviseerd, overigens wel tbs onder voorwaarden, de rechtbank het voorarrest van de Overberger op te heffen. Hij zit tien maanden vast en dat krijgt hij niet voor deze twee feiten als ze al bewezen worden, stelde de raadsvrouwe.

Ondanks verzet van de officier van justitie wilde de rechtbank de voorlopige hechtenis wel schorsen. De verdachte mag de komende twee weken tot de nieuwe zitting op vrije voeten doorbrengen, als hij bij zijn ouders intrekt, en niet blowt of drinkt. Hij moet ook onmiddellijk contact opnemen met de reclassering om een plan op te stellen voor de tbs onder voorwaarden. De zaak gaat op 16 juli verder.

advertentie
advertentie