Centrale functie stuwen

21 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Het is de bedoeling dat de bediening van de drie stuwen in de Neder Rijn in de toekomst centraal gaat gebeuren. Er is voor gekozen om het stuw en sluizencomplex in Amerongen als centrale plaats aan te wijzen. Aletta van Aalst: ,,Onze conclusie is dat het heel bijzondere complexen zijn. De stuwen en sluizen zijn als het ware iconen in het zo specifieke rivierenlandschap.”

Eiland weer visueel onderdeel rivier AMERONGEN - In opdracht van Rijkswaterstaat is architecten en ingenieursbureau Aletta van Aalst en Partners uit Amsterdam een visie aan het ontwikkelen met betrekking tot de drie stuwcomplexen aan de Neder Rijn en Lek. Maandag werd een eerste presentatie gegeven voor de Welstands Commissie in het gemeentehuis in Veenendaal.

door Henk ten Hoeve

Bij het ontwerp voor een nieuw gebouw van waaruit de centrale bediening voor alle drie complexen op afstand zal moeten gaan gebeuren is tevens rekening gehouden met het feit dat het stuwencomplex in Amerongen duidelijk een bezoekersfunctie heeft. De toegang tot het nieuw te bouwen gebouw zal direct vanaf de dijk mogelijk moeten worden.

Het gebouw zal duidelijk een relatie moeten leggen naar de vormen van de stuw. Door het gebouw niet meer op een eilandje temidden van de stuw en de sluizen te situeren kan het midden eiland visueel weer meer een onderdeel van de rivier gaan vormen. Het complex van sluis en stuw wordt op verschillende manieren ervaren, zowel door de scheepvaart als door de voorbijgangers over land. Veel mensen brengen met hun kinderen regelmatig een bezoek aan de sluizen om het schutten van de schepen te zien, zij kijken in de regel van boven naar beneden. De mensen die de schepen in de sluis bemannen kijken juist van beneden naar boven. Juist voor wat betreft dit aspect is rekening gehouden in het ontwerp van het nieuwe gebouw door een publieksplateau in de plannen op te nemen. In het gebouw zal er een multifunctionele ruimte voor groepsbezoek komen. Het schetsontwerp geeft duidelijk een verbinding aan tussen de verschillende niveaus . Door middel van een als kelder uitgevoerde plint wordt ook bij hoge waterstanden het onderste gedeelte van het gebouw tegen water beschermd.

Het materiaal dat gebruikt gaat worden in dit plan zal vooral geënt zijn op het gebruikte materiaal in de stuw.

Stuw en sluizen zijn van beton en daarom is in het nu voorliggende schetsplan ook gekozen voor beton.

De latere uitwerking op details zal door een aannemer worden gedaan. Deze zal zich daarbij aan de eisen en ambities van rijkswaterstaat moeten houden.

Toekomst

In het gehele gebouw zullen continue ongeveer drie mensen werken die gedurende dag en nacht de drie complexen bedienen. Via LCD schermen kan vanuit Amerongen dan een goed zicht worden gehouden op alle drie de complexen. Daarnaast vergen de installaties in de complexen regelmatig onderhoud. Klein detail: de nu aanwezige coniferen die ooit uit Vianen naar Amerongen zijn overgeplant, worden vervangen.

advertentie
advertentie