Column

12 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Naar Zeist of Ede

De huisartsenpost en eerste hulp in het ziekenhuis in Zeist sinds kort geïntegreerd. In Ede waar de huisartsenpost voor Amerongen en Leersum gevestigd is zal de integratie binnenkort ook een feit zijn. Gevolg is dat mensen die eerste hulp nodig hebben niet meer ‘vrij’ zijn in hun keuze naar welk ziekenhuis ze gaan. Het is de bedoeling dat mensen uit Amerongen, Overberg en Leersum naar Ede gaan en de overige dorpen naar Zeist. Een uitzondering wordt gemaakt voor mensen die aangewezen zijn op het openbaar vervoer en daarmee bijna twee uur moeten reizen voor ze in Ede zijn. Maar de ziekenhuizen hebben liever niet dat daar reclame voor gemaakt wordt.

Dit riep bij mij onmiddellijk beelden op van enkele jaren geleden: Ik was genoodzaakt op een mooie Hemelvaartsdag met mijn jongste zoon de eerste hulp te bezoeken. Nadat zijn vinger tussen de schuurdeur was gekomen hing het topje van het vingertje er nog slechts aan een velletje bij. Doeken en ijs om het gewonde handje, in de auto op weg naar Ede. Via de snelste weg door Veenendaal naar de A12, om daar aan te sluiten in de file. In de FILE! Ik weet niet meer precies hoe lang we er over gedaan hebben, maar het was lang, heel lang, veel te lang voor een klein kind met veel pijn.

Een zeer onprettige ervaring rijker besloten we wanneer het weer eens nodig zou zijn dan toch maar liever naar Zeist te gaan, dat via een niet filegevoelige route binnen 25 minuten te bereiken is.

Kinderen vallen nog wel eens, dus zijn wij nadien inderdaad een paar keer met gebroken armen en andere gewonde ledematen naar Zeist gereden en daar naar volle tevredenheid geholpen. Tot afgelopen week één van mijn kinderen zijn hand dusdanig bezeerde dat we het nodig vonden om er naar te laten kijken. Was het gebroken of niet. Het was begin van de avond dus naar de eerste hulp in Zeist, want daar zijn we het snelst. We hebben tenslotte enige jaren geleden ons lesje wel geleerd. Bij melding op de eerste hulp kregen we te horen dat we naar Ede hadden gemoeten. Amerongen valt onder Ede, dus moesten wij, aldus de receptiemedewerker, naar Ede. Gelukkig ging het nog niet zover dat we daadwerkelijk de auto in moesten naar Ede. We werden uiteindelijk keurig geholpen. Maar erg klantvriendelijk zijn deze regeltjes niet.

Wij hebben ons voorgenomen zelf de afweging te blijven maken naar welk ziekenhuis wij gaan wanneer we eerste hulp nodig hebben. Is het midden in de nacht dan is Ede geen probleem. Maar op mooie feestdagen, rond spitstijd, begin van de avond en alle andere filegevoelige momenten, vergeet het maar.

Marleen Meijer

advertentie
advertentie