Eikenprocessierups op bomen langs A12

7 juni 2007 om 00:00 Nieuws

MAARSBERGEN - Op twee parkeerplaatsen langs de A12 is de eikenprocessierups gesignaleerd op enkele tientallen eikenbomen. De rups is op dit moment nog niet schadelijk voor de gezondheid. Rijkswaterstaat heeft direct maatregelen getroffen en een bedrijf ingeschakeld om de rups te bestrijden. Dit gebeurt middels verbranding, dit is een veelgebruikte methode. Bezoekers van de parkeerplaatsen worden uit voorzorg geadviseerd om niet onder of bij de bomen te gaan zitten of staan. Er worden door het ingeschakelde bedrijf borden bij de parkeerplaats geplaatst met de tekst ‘Pas op, eikenprocessierups’.

Het betreft op dit moment de parkeerplaats Bloemheuvel langs de A12 in de richting van Arnhem, tussen Maarsbergen en Veenendaal en de parkeerplaats Oudenhorst in de richting van Utrecht Tussen Veenendaal en Maarsbergen. Op deze parkeerplaatsen worden bezoekers uit voorzorg geïnformeerd over de aanwezigheid van de processierups. De weginspecteurs van Rijkswaterstaat zijn de aankomende weken extra alert en controleren iedere dag de bomen lang de parkeerplaatsen.

De eikenprocessierups is de larve van de nachtvlinder, die haar overwinteringplaats vindt in de toppen van de eikenbomen. Deze rupsen zijn na een aantal vervellingstadia in juli volgroeid. Tussen half mei en eind juni krijgen de rupsen brandharen. Deze brandharen zijn de boosdoeners en de veroorzakers van de overlast. Om deze reden is bestrijding van de rups noodzakelijk.

Eind april, begin mei komen de rupsjes te voorschijn. Na een aantal vervellingstadia zijn ze in juli volgroeit. Tussen half mei en eind juni krijgen de rupsen de brandharen. De ontwikkeling naar de brandharen moet vroegtijdig aangepakt worden, om klachten te voorkomen.

advertentie
advertentie