Herstel Veensteeg ‘in de koelkast’

31 mei 2007 om 00:00 Nieuws

De Voetstap zet zich al jaren in voor herstel van de Veensteeg. Het gaat om een eeuwenoud weggetje nabij de Gooijerdijk dat in een ver verleden Driebergen met Werkhoven verbond. In de loop der tijd versmalde het weggetje tot een paadje en inmiddels is dat paadje al vele jaren afgesloten zodat doorgang niet meer mogelijk is. Volgens De Voetstap is het pad een even ideale als pittoreske recreatieve verbinding voor wandelaars en fietsers die daarom in oude glorie hersteld dient te worden. Dat is ook de mening van de Stuurgroep Kromme Rijnlandschap, een samenwerkingsverband van gemeenten, die het opwaarderen van de Veensteeg tot een speciaal project bombardeerde. Voor dit project werd door de provincie een zeer ruime subsidie gereserveerd.

‘Een gemiste kans van de gemeente’ DRIEBERGEN - Bij het bestuur van Stichting De Voetstap, de organisatie die zich inzet voor het herstel van verdwenen wandel- en fietspaden in deze regio, gingen alle haren overeind staan toen men vernam dat een enorme provinciale subsidie die gereserveerd was voor het herstel van de karakteristieke Veensteeg in Driebergen, afgeblazen dreigt te worden. De subsidie is aan een termijn gebonden, maar deze termijn wordt vermoedelijk overschreden omdat de gemeente Utrechtse Heuvelrug bepaalde zaken op het gebied van ruimtelijke ordening rond de Veensteeg, nog niet op orde zou hebben.

door Jan de Beer

Volgens mevrouw Eline van de Veen van de Stuurgroep Kromme Rijnlandschap, lopen er bij dit herstelproject twee processen door elkaar heen. “Het is zeer complex” zegt ze “enerzijds is er het landschappelijk belang, daarover is een haalbaarheidsonderzoek afgerond, en anderzijds is er het belang van de grondeigenaren. Dat laatste heeft met ruimtelijke ordening te maken waarover de gemeente zich moet buigen”. Mevrouw Van de Veen vindt dat de gemeente op dit gebied weliswaar ‘een kans heeft laten liggen’ maar voegt daar direct aan toe dat zij dit de gemeente eigenlijk ook niet kan verwijten. “Het is immers een ingewikkelde kwestie die tijd vergt, waarschijnlijk zitten de ambtenaren klem in de procedure”.

De gemeente heeft zich desgevraagd niet uitgelaten over het mislopen van de subsidie maar slechts laten weten dat er ‘ingezet wordt op handhaving’ wat de Veensteeg betreft . Volgens gemeentelijk communicatiemedewerker Van Schaik bevinden zich op de Veensteeg twee illegale bouwwerken die verwijderd moeten worden. “In het ene geval is er een waarschuwingsbrief uitgegaan ofwel een vooraanschrijving, en in het tweede geval moet er door de afdeling Vergunning en Handhaving nog een brief worden verstuurd; dit gebeurt waarschijnlijk volgende week” meldde hij.

Mevrouw Van de Veen liet weten dat het herstelproject voorlopig in de koelkast is gezet. De subsidie die in het verschiet lag moet waarschijnlijk opnieuw worden aangevraagd. Maar dat betekent volgens haar niet dat het begeerde herstel van de Veensteeg geheel van de baan is. “De zaak is zeker niet verloren” zegt ze “uiteindelijk is niet het geld doorslaggevend maar een goede onderbouwing van het plan”.

advertentie
advertentie