Arie en zijn collega's zijn de hele dag druk voor het welzijn van de dieren
Arie en zijn collega's zijn de hele dag druk voor het welzijn van de dieren Wilco Willemse

Arie één jaar beheerder dierenasiel

7 april 2018 om 07:12 lokaal

AMERONGEN Hylke van Vliet nam vorig jaar afscheid van dierenasiel De Hazenberg in Amerongen. Na 38 jaar zaten zijn werkzaamheden er op en nam Arie van de Haar zijn functie als beheerder over. Nu zijn we precies een jaar verder en woont Arie inmiddels naar volle tevredenheid in de dienstwoning die bij het asiel hoort.

Wilco Willemse

Van de Haar was voordat hij beheerder werd al tien jaar assistent beheerder bij De Hazenberg. Daarvoor werkte hij als postbode in Veenendaal. ,,Daar moesten door een reorganisatie mensen weg en ik kreeg een mooi aanbod. Dat heb ik toen aangenomen en ben gaan solliciteren, voor het eerst van m'n leven. Bij De Hazenberg was het meteen raak en ik heb er tot nu toe nog geen moment spijt van gehad. Toen vorig jaar de kans kwam om Hylke op te volgen, was dat besluit snel genomen."

DIENSTWONING Bij de functie van beheerder hoort ook de dienstwoning van De Hazenberg en dus verhuisde het gezin Van de Haar van Veenendaal naar Amerongen. Van de Haar: ,,Er kan hier altijd iets gebeuren en dan moet je er als beheerder natuurlijk snel zijn. Dus verkochten we ons huis en trokken we de dienstwoning in. Mijn vrouw en twee dochters houden ook erg van dieren en helpen af en toe wel eens mee in het asiel. Maar ze zijn vooral druk met onze eigen beesten. We hebben vier honden en vijf katten."

WELZIJN Het werken in het asiel vindt Van de Haar heerlijk: ,,Ik ben hier van alles tegelijk. Technisch beheerder, klusjesman, moederpoes, schoonmaker, maar ook leidinggevende. We hebben een mooi team van zes met veel ervaring en samen zorgen we voor het welzijn van de dieren. Ook de samenwerking met de dierenambulance is prima. Ze kennen hier goed de weg. Wij nemen alleen katten en honden van ze aan, andere dieren worden elders in de regio opgevangen.

RUSTIG Het is op het moment vrij rustig in het asiel. We merken dat veel mensen eerst bijvoorbeeld via Facebook hun dier elders proberen onder te brengen. Dat brengt wel risico's met zich mee, je weet nooit helemaal precies wat de hond of kat mankeert. Alle dieren die hier binnenkomen worden gecheckt door de dierenarts en we zijn eerlijk tegen onze klanten over de gezondheid van het asieldier.

Toch is het nu de stilte voor de storm aldus Van de Haar: ,,Over een paar maanden is het weer veel drukker, we hebben in het voorjaar vaak tussen de 100 en 200 kittens. Vanaf een week of negen oud krijgen wij ze in het kattenpaviljoen, daarvoor zijn er ongeveer 10 gastgezinnen die de kitten met de fles grootbrengen als dat nodig is. Op die manier socialiseren de kittens meteen. Een gezinssituatie met kinderen en andere huisdieren is ideaal. Dan kan de kitten eigenlijk in elke situatie geplaatst worden. En in het zomerseizoen vangen we veel honden en katten op in het pension, zodat de baasjes met een gerust hart op vakantie kunnen."

DONATEURS Voor Van de Haar is het asiel niet alleen een opvangplek voor dieren, ook financieel moet het gezond zijn: ,,Soms moet ik ook echt zakelijk zijn. De dierenartsrekening en de factuur voor speciaal voer moeten ook gewoon betaald worden, net als de salarissen van de medewerkers. Het pension helpt ons ook aan de nodige euro's, maar we zijn sterk afhankelijk van donateurs, sponsoren en giften, daarvan hebben we nooit genoeg."

advertentie
advertentie