Nieuwe lantaarnpalen getest

1 april 2013 om 00:00 Nieuws

Bewoners zijn niet blij met donkere straat

DOORN - Bewoners van de Sparrenlaan zijn niet onverdeeld gelukkig met de proefopstelling van de nieuwe lantaarnpalen in hun straat. Vooral de zilveren paalkleur en het 'zwarte gat' dat 's avonds en 's nachts tussen de lichtmasten ontstaat, roepen weerstand op. Wethouder Bert Homan (VVD) zegt bereid te zijn om een andere kleur lantaarnpaal te overwegen, maar hij houdt vast aan het terugdringen van lichtvervuiling.

door Michiel Schaaij

De proefopstelling op enkele straten in de wijk Doorn-Noord maakt deel uit van de grootschalige vervanging van de openbare verlichting in de hele Utrechtse Heuvelrug. Die moet een stuk duurzamer en mag minder lichthinder opleveren, vindt het college. Volgens het paarse Heuvelrugcollege moet de gemeente in 2035 volledig klimaatneutraal zijn.

Donkere nachten

Daarom wordt het aantal lantaarnpalen flink teruggeschroefd en is gekozen voor het gebruik van energiezuinige led-lampen, die naar mate de avond vordert verder kunnen worden gedimd. ,,Het wordt 's nachts dus wel een stuk donkerder dan 's winters in het spitsuur'', aldus Homan. Hij wil de vernieuwing van de openbare verlichting bovendien aangrijpen om uniformiteit in het straatbeeld aan te brengen. De wethouder kondigt aan in alle woonwijken van Utrechtse Heuvelrug één type lantaarnpaal te laten plaatsen. ,,Het is nu een ratjetoe. We hebben zo'n 30 verschillende modellen en dat is niet praktisch in het gebruik en onderhoud''. Alleen voor de centrumgebieden en historische dorpskernen wordt voortaan nog een uitzondering gemaakt. Daar kiest het college wél voor een passende palen en armaturen.

Inwoners teleurgesteld

Pijnlijk is de vervanging van lantaarnpalen in Doorn-Noord, die pas drie jaar geleden bij de wegrenovatie werden geplaatst. Homan begrijpt de teleurstelling van bewoners, die mochten meepraten en tevreden waren over de keuze van de straatlantaarns. ,,Maar door een fabrieksfout vriezen de armaturen kapot en daarom gaan ze terug naar de leverancier'', aldus de wethouder. Intussen klinkt op de Sparrenlaan gemor over de zilveren paalkleur en over het enquêteformulier, waarmee de bewoners worden gepeild over de lichtkleur en het gewenste lichtniveau boven hun straat. Hoewel er niet specifiek naar wordt gevraagd, mogen inwoners van Homan best aanmerkingen op de kleur van de lantaarnpaal doorgeven. ,,Als er heel veel mensen een andere kleur paal willen, dan zullen we dat overwegen'', zegt hij.

Slechte ervaringen

Overigens mag de hele vervangingsoperatie geen extra geld kosten. ,,De bestaande budgetten voor de openbare verlichting zijn richtinggevend'', bezweert Homan, die nog geen definitieve keuze tussen een leaseconstructie of eigendom heeft gemaakt. Gezien de slechte ervaringen met de vorige leverancier Citytec ligt het voor de hand dat Utrechtse Heuvelrug zijn straatverlichting in eigen beheer wil nemen. ,,We willen zelf zeggenschap, de invloed van leveranciers ervaren we als ongewenst''.

advertentie
advertentie