Jubileumconcert Manderen met Stichts Mannenkoor

28 maart 2013 om 00:00 Nieuws

MAARN/DRIEBERGEN - Harmonie Manderen en het Stichts Mannenkoor hebben dit jaar wat te vieren. Een 30- en een 60-jarig jubileum laten de muzikanten niet zomaar voorbij gaan. Sterker nog: zij slaan de handen ineen om een jubileumconcert te geven. Op 6 april in De Twee Marken in Maarn en op 20 april in de grote kerk in Driebergen.

Bewoners in actie tegen leegstand wooncomplex

door Monique José Timmermans

,,Vooral plezier en gezelligheid”, zo kenmerkt lid van het eerste uur Bert Jansen de 30 jaar bij het Harmonieorkest Manderen. ,,Woensdag is na al die jaren nog steeds mijn uitgaansavond.” Het orkest heeft zich ook ontwikkeld: ,,De nadruk is steeds meer op kwaliteit komen te liggen.” En die kwaliteit zal te horen zijn tijdens het concert.

,,We zijn een jaar geleden begonnen met de voorbereidingen. Het Stichts Mannenkoor stelde toen voor om de lustra samen te vieren”, vertelt Manderen-voorzitter Nick Breur. En wat begon als een leuk idee, is inmiddels een hele organisatie geworden. ,,Het enthousiasme bij de muzikanten is in de loop van de maanden enorm gegroeid. Tijdens de gezamenlijke repetitie vorige week kreeg ik bij sommige nummers echt kippenvel.”

Jansen beaamt dit: ,,We hebben wel eens vaker iets samen met koortjes gedaan, maar dan moeten wij oppassen het koor niet te overstemmen. Deze 50 mannen blazen we niet omver, die komen ruimschoots boven ons uit.” Er is - zoals de heren het noemen - een flink programma samengesteld. Dus het publiek dat om 20.00 uur bij de eerste tonen in de zaal zit, weet zich verzekerd van een lange avond vol muziek uit verschillende genres zoals operette, film en musical.

Het toewerken naar een dergelijke groot concert motiveert zeker. Jansen: ,,Je speelt en oefent voor een groter doel. Bovendien hebben we met het koor echt een andere tak van sport op het podium erbij staan. Blaasorkest en koor hebben ook ieder een eigen dirigent die voor beiden aanwijzingen kan geven. Dat geeft een nieuwe dimensie en uitdaging.”

Dat er heel wat uren oefenen nodig zijn om het repertoire onder de knie te krijgen, kan Sietse Zijlstra beamen. De vandaag 12 jaar geworden trompettist speelt mee in het groot orkest, net als een aantal andere scholieren. ,,Spelen in een orkest is moeilijker dan solo omdat je wel gelijk mee moet met de anderen. Maar het is ook weer makkelijker omdat je steun krijgt van de spelers om je heen en dat helpt je verder”, legt Sietse uit.

De onderlinge band van de orkestleden is misschien wel symbolisch voor de band die Manderen met het dorp heeft en wil hebben. ,,Als er iets in het dorp is waar muziek bij hoort, dan zijn we er. Binnenkort dus bij Koninginnedag en de 4-mei herdenking. Maar ook bij Sinterklaas, kerstsamenzang of andere gelegenheden.”

Voor Jansen is de verhuizing van het patronaatsgebouw bij de Théresiakerk naar de nieuwe locatie bij SVMM een voorbeeld van de sfeer bij Manderen. ,,Er is toen veel werk verzet door de eigen mensen.” En veel werk is er ook op 6 april, de orkestleden zullen de hele dag in touw zijn met het opbouwen van de zaal.

advertentie
advertentie